Eelnõu on olemas, kuid reeglid on turuosaliste jaoks "purgis" alles siis, kui seadusemuudatused on vastu võetud.

Advokaadibüroo Sorainen vandeadvokaat Kaupo Lepasepp meenutas eelmisel nädalal toimunud ärihommikul, et elektrituru avamine esimeses etapis suurtarbijatele 2010. aasta aprillis oli riigi poolt läbi viidud üsna käpardlikult.

"Seesama 2010. aasta aprillis toimunud turu avamine näitas, et turu avamine pikas perspektiivis on õige samm, kuna riik turu reguleerimisega ja selle turu hästi korraldamisega hakkama ei saanud," rääkis Lepasepp.

Seaduste poolepealt saadi Lepasepa sõnul paika kuu enne turu avanemist.

"Teiseks oli tulemus majanduslikus mõttes perversne - mida rohkem elektrit sa tarbisid, seda rohkem sa pidid maksma," sõnas Lepasepp. "Sellist äriloogikat turumajanduse tingimustes tegelikult reeglina tekkida ei saa."

Lepasepp ei usu, et elektrituru avamisega kaasneks palju õiguslikke probleeme. "Pigem on küsimus selle majanduslikes mõjudes," sõnas ta.

Halb on taas see, et puudub seaduslik regulatsioon. "Me ei tea, millised reeglid hakkavad mängima. Me ei tea, millised lepingutingimused seetõttu hakkavad kujunema," sõnas Lepasepp.

Euroopa Liidu elektriturg avanes täielikult 2007. aasta juulis. Turu avanemisele ütles Eesti jah-sõna liitumisel Euroopa Liiduga ning liitumisläbirääkimiste käigus anti Eestile ainsa liikmesriigina üleminekuperiood kuni aastani 2013.