Võltsriisi tehakse kartulist, maguskartulist ja plastikust. Hiina Restoranide Assotsiatsioon on öelnud, et kolme kausitäie sellise riisi ärasöömist võrdub ühe kilekoti söömisega.

"Mõned restoranid Hiinas pakuvad plastikust riisi. See näeb välja nagu riis, lõhnab nagu riis, aga on plastik," sõnas Aafrika, Kariibi mere ja Vaikse ookeani riikide sekretariaadi juht Obadiah Mailafia.

Peale kaheksat kuud järjestikust tõusu on maailma toiduhinnad ÜRO toidu- ja põllumajandusorganisatsiooni FAO andmeil kaks vimast kuud langenud, olles aprillis 232 punkti. See on siiski 36 protsenti kõrgem kui mullune aprill ning ainult kaks protsenti oma tänavu veebruaris olnud tipust allpool.

Veebruaris sõnas Maailmapank, et kõrgenevad toiduhinnad viivad 44 miljonit inimest vaesusesse.

Mailafia sõnul ei ole kõrged toiduhinnad alati halvad, kuna need aitavad põllumeestel toime tulla, rohkem toota ning ka tarnijatel teha suuremaid investeeringuid.

"Mõistagi pikka aega kõrgel olevad hinnad ei ole head," ütles Mailafia.

Üks toiduhinna kõrgenemise põhjuseid on varude vähenemine just arenenud Euroopa riikides - kui 10 aastat tagasi moodustas varu kasutatava toidu suhtes 30 protsenti, siis nüüdseks on see langenud keskmiselt 15 protsendini.

"Surve varudele peegeldub hindades," nentis ta.

Varusid mõjutab nii kliima muutus kui biokütused.

Teiseks tuleb arvestada populatsiooni kasvu - ÜRO andmeil kasvab inimkond täna esimest korda ajaloos seitsme miljardini ning peaks olema üheksa miljardit neljakümne aasta pärast.

Mailafia sõnul kasvab toiduhind ka spekulantide tõttu. Üks Euroopa Komisjoni töötaja väljendas arvamust, et toiduga kauplemine tuleb sootuks lõpetada.

Reporteri sõidu Brüsselisse maksis kinni Euroopa Komisjon.