Tänavu 14. aprillil tutvustati Pirita linnaosavalitsuse halduskogus Merivälja tee 80e eskiislahendust. Oma õuduseks avastasid mitmed Merivälja elanikud, et sinna on kavas rajada kaubanduskeskus, kirjutab Eesti Ekspress.


Advokaat Aivar Pilv, kes ka ise sealkandis elab, pani kokku protestikirja ja kogus sellele allkirju naabritelt, peamiselt Andrekse, Puki ja Merivälja tee elanikelt. Kiri saadeti otse linnapea Edgar Savisaarele, koopiad ka vastutavatesse ametkondadesse.


Kirjast nähtub, et elanikud ostukeskust ei taha. Pilv kasutab argumenteerimiseks kümneid eri põhjendusi, et rajataks kas või hotell, nagu oli algne kava, aga ainult mitte Maxima.


Detailplaneering on kaheksa aastat vana ning elanikud küsivad: miks menetletakse eskiisprojekti, mis ei vasta kehtestatud detailplaneeringule ja mis võimaldab likvideerida suures ulatuses väärtuslikku kõrghaljastust? „Leiame, et tuleb koostada uus planeering, mis näeks hoonestuse maksimaalseks mahuks 15-20 protsenti,” resümeeritakse protestikirjas.


See tähendaks, et mingit kaubanduskeskust ega ilmselt ka hotelli sinna rajada ei saaks.


Maxima Eesti OÜ on Aivar Pilve kurjale kirjale vastamiseks kasutanud teise tuntud advokaadibüroo, Paul Varuli büroo abi, ning vandeadvokaat Mikk Lõhmus lükkab seitsmeleheküljelises kirjas kõik Pilve punktid ümber.


Lõhmus ütleb, et paljudel protestikirjale allkirja andnud elanikel polevatki üleüldse õigust protestida, sest neil pole „subjektiivset puutumust”, mistõttu kaubanduskeskuse ehitamine ei saagi nende õigusi rikkuda. Naabriõiguste tõttu olevat selline õigus vaid kolmel allakirjutanul.


Lisaks leiab Varuli büroo, et kaubanduskeskuse rajamine hotelli asemel ei ole detailplaneeringuga vastuolus, sest planeeringuga määratakse vaid kinnistu sihtotstarve - ärimaa, mis hõlmab nii majutusettevõtteid kui kauplusi.