Tuginedes 2001. ja 2002. aasta kogemustele, peab RIKS-i juhatus ebaotstarbekaks jätkata senisel viisil riigiasutustele telefoniteenuste osutamist, teatas ettevõtte juhatuse esimees Marju Laur esmaspäeval BNSile.

RIKS-i üheks põhikirjaliseks ülesandeks on Lauri sõnul tagada riigi põhiseaduslikele institutsioonidele telefoniside, kuid konkureerides telefoniteenuste turul kommertsoperaatoritega on see ebaotstarbekas. Seetõttu teeb juhatus nõukogule ettepaneku kujundada 2003. aastal kõnesidealane tegevus ümber, piirdudes riigieelarveliselt finantseeritava eriside ja asendusside pakkumisega põhiseaduslikele institutsioonidele ja teistele selleks määratud riigiasutustele, selgitas ta.

Samuti loodab RIKS selle aasta jooksul edukalt lõpetada magistraalvõrgu omandivaidluse, kus sihtasutus osaleb kolmanda isikuna riigi ja OÜ Kõnetraat/OÜ Via Tel vahelises vaidluses, nõudes viimaselt 1997. aastal valitsussidega sõlmitud lepingu tühistamist. Eelistung kohtuasjas toimub 3. veebruaril.

"See on põhimõtte küsimus, et riik saaks tema valdusest küsitavatel asjaoludel lahkunud magistraalvõrgu tagasi," kõneles Laur. "Ma ei kujuta ette, kas ja milline võiks olla kompromiss, mis riiki selles vaidluses rahuldab. Mina seda hetkel ei näe."

Lisaks loodab RIKS alustada uut operatiiv-raadiosidevõrgu projekti.

"Alustasime möödunud aastal koos siseministeeriumiga ettevalmistusi projekti loomiseks, mille tulemusena laienes muuhulgas Soome vastav raadiovõrk ka Eesti piirivalve kasutusse Eesti põhjarannikul ja Soome lahel," rääkis Laur. "Teemegi nüüd nõukogule ettepaneku käivitada tänavu kõiki Eesti ametkondi hõlmava ning tervet riiki katva operatiivsidevõrgu rakendusprojekt."