„Meedias on sellele ka viidatud, et väikekarjapidajad korrigeerivad järsult oma tootmist. Samuti on juttu olnud sellest, et lisaks Vene sanktsioonidele on piimahinna languse taga kvoodisüsteemi lõppemine Euroopa Liidus, mis pakkumist suurendab ja hinda alla surub,” selgitas Amor.

Regionaalselt mõjutab piimahinda Baltikumis Amori sõnul ka lehmade väljas karjatamisest tulenev sesoonsus: pakkumine on suvel kõrgem ja hind madalam.

Kui maaeluministeerium on oma ajaveebis süüdistanud, et nii tootja kui tööstused on hinda langetanud ja selle arvelt teenivad kaupmehed, siis Amor toob oma vastuses välja just jaekaebanduses valitseva konkurentsi, mis on muuhulgas sundinud piima hinda kõvasti langetama.

„Oluliseks faktoriks siinkohal on aga ka Eesti jaekaubandusturul valitsev konkurents, kus kohati kasutatakse piima müügihinna langetamist kliendi poolehoiu võitmise nimel lausa drastiliselt,” lisas ta.

Lugedes uudiseid selle kohta, et suur hulk väikefarme on pidamas sulgemisplaane, leiab Amor, et hinnalanguseks pole ahela esimeses otsas enam ammu jõudu ning samas tempos jätkates võib Eestis jõuda olukorda, kus täna üliodava hinnaga piima ostvale kliendile pole kodumaist piima võimalik üldse pakkuda.

Amor kinnitas, et aasta algusega võrreldes on kilepiim praegu Rimi kauplustes 20%, kohvikoor (200ml) 30% ning hapukoor 10% soodsam.