“Tallinna Ringkonnakohus rahuldas eile meie kaebuse Tartu Maakohtu otsuse osas jätta Ühistupank äriregistrisse kandmata. Kuna ringkonnakohtu otsus edasikaebamisele ei kuulu, siis loodan, et juba lähipäevil kantakse Ühistupank äriregistrisse,” sõnas Eesti Ühistupanga juhatuse esimees Ülle Mathiesen pressiteenistuse vahendusel.

“Taasiseseisvunud Eestis ei ole kunagi varem ühistulistel alustel panka loodud ning asutamisprotsessi käigus selgus, et seadusandlus lubab erinevate juriidiliste sammude astumisel mitmeti tõlgendamist," lisas ta.

"Ringkonnakohus asus meiega samale seisukohale, et kehtiva äriseadustiku kohaselt ei ole krediidiasutusena asutatava ühingu äriregistris juriidilise isikuna registreerimise eelduseks finantsinspektsiooni tegevusloa olemasolu. Ilmselt annab eilne kohtulahend põhjuse ka seadusandjatel mõningaid ühistulist pangandust puudutavaid seadussätteid täpsustutada,” selgitas Mathiesen juriidilise vaidluse tausta.

Eesti Ühistupanga asutamiskoosolek toimus 18. juunil 2015 Estonias.

Pank on taotlemas krediidiasutuse tegevusluba ning positiivse otsuse korral plaanib alustada tegevust 2017. aastal.

Ühistupanga asutajateks olid 122 eraisikut ja 32 juriidilist isikut. Nende hulgas olid Tallinna linn, Mainor, E-Piim Tootmine, Silikaat Grupp, Saidafarm, Fund Ehitus, Endover KVB ja Seven Oil.

Samuti olid asutajaliikmeteks Põlvamaa, Kambja, Maaelu Edendamise ja Kehtna Hoiu-Laenuühistud, EELK Varahaldus ning mitmed väikesed ettevõtted nagu näiteks Perearstikeskus Remedium.