„Projekteerimise käigus sai üsna pea selgeks, et see ei ole siiski otstarbekas. Hoone rekonstrueerimine kaasaja nõuetele vastavaks eeldanuks selle komplekset uuendamist keerulistes tingimustes, mis viinuks ehitusmaksumuse kõrgemaks võrreldes uue hoone rajamisega,“ selgitas RKAS-i pressiesindaja Madis Idnurm Ärilehele

Võrreldes uue hoone ehitamisega oleks rekonstrueerimine Idnurme kinnitusel tulnud umbes 20 protsenti kallim. „Vanade hoonete viimine tänapäeva nõuetele vastavaks on enamasti neljandiku-viiendiku võrra kallim kui uue hoone ehitamine,“ selgitas ta.

Ministeeriumite uue ühishoone arendaja on Fund Ehitus, kellelt RKAS hakkab hoonet rentima. Rendihinnaks on 10 eurot ja 95 senti ruutmeetrilt ja kujunes see Idnurme sõnul konkursi käigus.

Lammutamine on parem

Põhjused, miks olemasoleva hoone rekonstrueerimine on kallim ja tehniliselt keerukam, on järgmised: tänapäevaste ehitus- ja sisekliimanõuete ja töötingimuste tagamine, turvalisuse tagamine, energiatõhususe tagamine ning ehituslikud piirangud ja riskid. Seega ongi Idnurme kinnitusel olemasoleva rahandusministeeriumi amortiseerunud hoone lammutamine ja selle asemele uue hoone ehitamine kasulikum.

Vana rahandusministeeriumi hoone lammutamisega on Fund Ehitusel plaanis alustada aprilli alguses. Täpsemat kuupäeva ettevõtte tegevjuht Eiki Rump praegu Ärilehele öelda ei soovinud.
Lammutamisega alustatakse hoone seest ning tööd hoonest välja on plaanis jõuda ilmselt millalgi mais. Hetkel käivad veel ettevalmistustööd ning lammutustööde lõpuks prognoosib arendaja selle aasta sügist.

Idee ministeeriumide ühishooneks sai alguse 2004. aastal kui plaaniti kokku kolida rahandusministeerium ning majandusministeerium. Algselt oli hoone plaanis renoveerida ja teha juurdeehitus. 2007. aastal kuulutati selleks välja arhitektuurikonkurss.

Superministeeriumit mujale ehitada polnud plaaniski

Kui esialgu oli plaanis kokku kolida kaks ministeeriumi, siis praegu seisuga kokku kolijaid neli, lisaks veel sotsiaalministeerium ning justiitsministeerium. Rahandusministeeriumi vana hoone lammutamise asemel maha müüa ja uus nii-öelda superministeerium kuhugi mujale ehitada RKAS tõsiselt kaalunud ei ole. Idnurme sõnul oli ühishoone asukoht algusest peale selge ja paigas ning uue sobiva ning kõikidele tingimustele vastava kinnistu leidmine oleks olnud liialt keeruline. 

"Lisaks oleks tulnud uus kinnistu ka välja osta. See oleks olnud niiöelda nulliga kauplemine, sellel ei oleks mõtet," lisas. 

Praeguseks on rahandusministeerium lõpetanud ligi 300 inimese töökohtade kolimise vanast rahandusministeeriumi hoonest Suur-Ameerika tänaval Lõkke ja Endla tänava majadesse. Kokku kulus selleks 12 774 eurot, millele lisandub ka käibemaks. Kolimiseks korraldas ministeerium riigihanke. 

Lammutamise minev rahandusministeeriumi vana hoone valmis 1978. aastal ning oli toona NSV Ministrite Nõukogu Riikliku Plaanikomitee arvutuskeskus. Pärast Eesti taasiseseisvumist on RKASile kuuluvas hoones töötanud lisaks rahandusministeeriumile ka väärtpaberiinspektsioon.

Uus superministeerium peaks valmima 2017. aastal.