Riigihanke objektiks on peatöövõtu korras Tallinnas Harjumäel asuva Vabadussõja võidusamba nõlva ja kõnniteede remonttööd, selgub hanketeatest.

Pakkuja viimase kolme majandusaasta keskmine ehitustööde netokäive peab olema vähemalt 500 000 eurot ja pakkuja peab olema viimase viie aasta jooksul teostanud vähemalt kolm sarnast ehitustööd ehitusmaksumusega vähemalt 50 000 eurot.

Sarnaseks ehitustööks loetakse nõlvade kindlustamistöid või teede ja platside rajamise töid.

Hankelepingu sõlmimise kriteeriumiks on madalaim hind ja pakkumisi riigihankel osalemiseks ootab RKAS 11. detsembril kella 12-ni.

Eesti Päevaleht kirjutas 26.septembril, et Vabadussamba nõlv ehitatakse uuesti üles ja see neelab taas kümneid tuhandeid eurosid.

Eesti Päevaleht kirjutas juba kevadel, et Vabaduse väljaku võidusamba taguse nõlva ehituskvaliteet on nii kehv, et see tuleb ümber teha. Nõlv vajub sisse ja muru ei taha seal kasvada. Olukorra hindamiseks tellis vabadussammast hooldav Riigi Kinnisvara AS kaks ekspertuuringut, mille kogukulu ulatub juba 15 000 euroni.

Uuringutest selgus, et nõlva hädasid põhjustab ehitustööde kehv kvaliteet ja põhimõtteline viga täitematerjalide valimisel: ehkki nõlva täitmiseks oleks olnud mõistlik kasutada liiva, täitis töid teinud Celander Ehitus selle hoopis nõlvast ehituse käigus välja kaevatud olmejäätmete ja ehitusprahiga.

Teisalt tuvastas aga Tallinna tehnikaülikooli mäeinstituudi professor Mait Mets ühes uuringus, et tegelikult ei olnudki Sweco Projekt AS-i koostatud ehitusprojektis nõudeid pinnase koostise ja tiheduse kohta. Seetõttu puudus ehitajal vähemalt projekti järgi otseselt nõue liiva kasutada, ehkki selle vajadust nüüd mööndakse.

Probleemide taustal on Riigi Kinnisvara Aktsiaselts (RKAS) otsustanud nõlva sisuliselt „lahti võtta” ja uuesti, ent nüüd juba õigete materjalide ja tugiseintega üles ehitada.