“60 000 hektarit tulundusmetsa on mittemajandamise tulemusena väga halvas seisukorras,” toob Eesti metsatööstuse liidu (EMTL) tegevjuht ja riigimetsa majandamise keskuse (RMK) nõukogu liige Andres Talijärv esile ühe põhjuse, miks RMK senine juht Ülo Viilup otsustati üleeile ametist tagandada.

Talijärv märgib, et tegemata on jäänud harvendusraie ning osa metsa vajab kehva seisukorra tõttu lausa lagedaksraiumist, kuigi pole sugugi veel raieküps.

Viilupile heidab ta nõukogu liikmena ette liigset leplikust metskondadest tulevate põhjenduste suhtes, miks vajalikud tööd on tegemata.

Ka üleeilsel nõukogu koos-olekul, kus RMK seisukorda arutati, ei esitanud Viilup Talijärve ütlust mööda lahendust pakkuvaid ettepanekuid, vaid ainult põhjendas, miks üht või teist teha ei saa. “Tal polnud edasiviivaid arenguid plaanis, tulevikuvisioon oli vana kordamine,”

Kuigi RMK selle poolaasta müügitulu on 749 miljonit krooni, ei tulene see heast müügi-tööst, vaid puiduhinna tõusust. 

RMK vastse, augustis ametisse valitud nõukogu esimehe Ülle Rajasalu sõnul viitavad mitmed auditid tõsistele vajakajäämistele. Näiteks toob ta sisekontrolli puudumise, mis avaldub fiktiivsetes inventuurides ehk olukorras, kus metskonnad panevad lihtsalt andmed paberile ja esitavad need, ilma et nende õigsust kontrollitaks.

Reageerima peab kohe

“Tahame praegu teha head tööd ja kui näeme auditite etteheiteid, peame reageerima. Seda ei saa teha aasta-kaks hiljem.”

Rajasalu lisab ka, et kindlasti hindab nõukogu Viilupi panust riigimetsandusse, kuid kujunenud olukorras soovitakse näha juhi kohal uut inimest.

Ta lükkab ümber ka Rahvaliidu süüdistuse, nagu oleks tegemist poliitilise põhjusega, sest juhatuse esimehe kohta on vaja Reformierakonna inimesele.

Nõukogu otsus sündis üsna üksmeelselt: üheksast nõukogu liikmest oli istungil kohal kaheksa, kellest seitse hääletas Viilupi tagandamise poolt.

Uue juhi leidmiseks korraldatakse konkurss, seni täidab RMK juhatuse esimehe ülesandeid juhatuse liige Raivo Võlli.

Viilupilt eile kommentaari ei õnnestunud saada.

Metsa müüdi eelmisel aastal miljardi eest

••RMK on riigitulundusasutus, ainus sellise vormiga Eesti asutus, mida Ülo Viilup (pildil) juhtis 2004. aasta veebruarikuust. 

••RMK suurim tegevusvaldkond on metsamajandus: metsa kasvatamine, kasutamine, korraldamine ja kaitse. RMK hallata on 38% Eesti metsa. RMK suurimaks tuluallikaks on metsa raiumisega varutud puidu müük.

••Kokku töötab RMK-s üle 1100 inimese, neist enamik professionaalsed metsakasvatajad.

••2005. aasta puhaskasum oli 135 miljonit, 2006. aastal 33 miljonit krooni. Mõlema aasta müügitulu oli natuke üle miljardi krooni. Juhatuse liikme Raivo Võlli sõnul tuleneb kasumi vähenemine suurtest investeeringutest, mis on tehtud metsateedesse ja -parandusse.