Erakond Eestimaa Rohelised (EER) juhatuse liikme Valdur Lahtvee sõnul võidab ökomaksureformi elluviimisel tark, keskkonda ja oma tervist hoidev tarbija märkimisväärselt kasvavate sissetulekute näol ning Eesti majandus muutub efektiivsemaks ja konkurentsivõimelisemaks, vahendab roheliste pressiteenistus.

„Teades, et riigi prioriteediks on konkurentsivõimeline majandus, on kummastav kui Reformierakond ja peaminister valitsusleppes kinnitust leidnud maksureformikavas olulise punktina esile toodud elektriaktsiisi rakendamisele vastu sõdib,” lausus Lahtvee.

Taastumatul fossiilkütusel põhinev elektritootmine annab vaid viis protsenti rahvuslikust rikkusest, aga samal ajal toodavad energiaettevõtted ligi 97% kogu vabariigis õhku paisatavatest heitmetest, 86% jäätmetest ja 91% veekasutusest.

„Arvestades, et Eestis viimasel kümnendil on just energia ja toormemahuka tööstuse osakaal kasvanud, on põhjendamatu ebaefektiivsete ettevõtete poputamine kunstlikult madalal hoitud põlevkivielektri hinna näol," sõnas Lahtvee.

Roheliste hinnangul kinnitas valitsus ökoloogilise maksureformi alused 7. juunil 2005. aastal, mil määrati ära põhimõte, kus üldist maksukoormust suurendamata nihutatakse maksukoormus töö maksustamiselt tarbimise, s.h. eelkõige keskkonda koormava tarbimise maksustamisele.

Üksikisiku tulumaksu vähendamine 18 protsendini 2011. aastaks ja samaaegne tulumaksuvaba miinimumi tõstmine tähendab maksumaksja taskusse jäetud lisakroone, mille kogus on roheliste arvutuste järgi kütuste- ja tervistkahjustavat tegevust (tubaka ja alkoholi tarbimist) piiravate aktsiiside tõusuga tekkivast täiendavast maksukoormusest suurem. Maksukoormuse nihe annab lisaks riigikassa täitmisele tõuke nii loodusvarade ja energia efektiivsemale kasutusele kui ka terviseedendusele.

„Kui maksureform käivitus edukalt keskkonnatasude seaduse vastuvõtmisega 2005. aasta lõpus, siis kokkulepitud jätkumeetmed jäid kahetsusväärselt toppama valitsusparteide hirmu tõttu teha ebapopulaarseid otsuseid valimiste eel,” ütles Lahtvee. „Valimiskampaania käigus, saades valijatelt signaali, et keskkonnahoid ja majanduse efektiivsemaks muutmine on Eesti arengus esmatähtis, kinnitasid kõik suuremad erakonnad vajadust ökomaksureform täies mahus ellu viia.”

Rohelised leiavad, et kui saastava põlevkivi osakaal elektritootmisel on enam kui 90% ja keskkonnatasud moodustavad põlevkivielektri hinnast vaid tühised 6,5 % ning Eesti toodab (2003. a 15,8 tonni CO2 elaniku kohta) kasvuhoonegaase kordades enam kui Euroopas keskmiselt, siis pole põhjendatud ettevõtjate soov elektriaktsiisi kehtestamisel loobuda CO2 heitmetasust.