"Enne seda, kui ei ole vajalikku informatsiooni ning ei ole üldsuse kaasamise teel prognoositud lepingutest tulenevaid võimalikke mõjusid loodus-, sotsiaal-, majanduskeskkonnale ning riigi julgeolekule ega analüüsitud võimalikke alternatiive, ei ole õige teha otsust niivõrd oluliste küsimuste kohta – see on sõlmida NRG-lepinguid," teatavad keskkonnakaitsjad Rüütlile.

Keskkonnakaitsjad avaldavad kirjas lootust, et koostöö Rüütliga kui kauaaegse Eesti Looduskaitse Seltsi liikmega jätkub sama meeldivalt ja töiselt kui varem.

Arhusi konventsiooni ratifitseerimisega on Eestis seadusega tagatud üldsuse õigus saada informatsiooni ja osaleda riigi keskkonnaseisundit ning majanduslikku tulevikku kujundavate otsuste tegemisel.

"Nõuame NRG-lepingute avalikustamist loodus-, sotsiaal-, majanduskeskkonna ja riigi julgeoleku tulevikku määrava informatsiooni osas, sest alles pärast seda saame otsustada, kas nimetatud lepingute tingimustega määratav tulevik on meile vastuvõetav või ei. Palume, härra President, selleks Teie kaasabi ja toetust," seisab pöördumises.

Avalikule kirjalikule pöördumisele on alla kirjutanud Eesti Keskkonnainstituut, Eestimaa Looduse Fond, Eesti Looduskaitse Selts, Nõmme Tee Selts, Eesti Üliõpilaste Keskkonnakaitse Ühing Sorex ja Säästva Eesti Instituut.