Harju maavanem langetab lähiajal otsuse detailplaneeringu kohta, millega kavandatakse Jõelähtme valda mere äärde eramurajooni ja puhkeasutuste ehitamist. Vald ja OÜ Jõelähtme Arendus on Laheranna hoonestamise üle vaielnud juba pea kümme aastat. Viimaks leiti kompromiss – arendaja vähendas majade arvu ja omavalitsus andis planeeringule rohelise tule.

Detailplaneeringu kehtestamiseni pole siiski veel jõutud, sest selle avalikustamise ajal esitas vastuväiteid Eesti Roheline Liikumine (ERL). Sel kolmapäeval arutasid osapooled asja Harju maavalitsuses, kuid kokkuleppele ei jõudnud. Nüüd on asi maavanema otsustada.

Haja- või tiheasustus

„Detailplaneeringu järgi loodaks piirkonda 20 kinnistut eramajadele, mille maksimumkõrguseks oleks 8,5 meetrit, samuti seitse ärisihtotstarbelist kinnistut,” tutvustas kavandatava ehituse arendaja Sulo Nigul. Elamukruntide suuruseks on tema sõnul plaanitud vähemalt 7000 ruutmeetrit ja majad peavad olema üksteisest vähemalt 50 meetri kaugusel. „Ärikruntidele rajatava hoonestuse lubatud kõrguseks on kuni viis korrust. Sinna võiks ehitada näiteks hotelli, spaa või restorani, aga miks mitte ka vanadekodu või lasteaia,” rääkis Nigul.

Valla ja OÜ Jõelähtme Arendus ning ERL-i konflikti põhjus on selles, et kui esimeste hinnangul on praeguse detailplaneeringu puhul tegemist haja­asustuse loomisega, siis roheliste esindajad leiavad, et Laheranna kinnisvaraarendus tooks kaasa tiheasustusala rajamise ja planeeringu kehtestamiseks tuleks taotleda riigi luba.

„ERL jääb seisukohale, et tegu on tiheasustusalaga ning selle kavandamiseks tuleb enne koostada osaüldplaneering, mille alusel saab omakorda taotleda tihe­asustusala loomiseks nõusolekut vabariigi valitsuselt,” kinnitas Eesti Rohelise Liikumise kõneisik Anu Kõnnusaar. Lisaks on organisatsioonile vastumeelne rannaala ehituskeeluvööndi vähendamine kahesajalt meetrilt sajale.

„Me ei taha kellegi tegevust piirata, vaid taotleme seda, et Laheranna detailplaneeringu kehtestamine toimuks seaduste kohaselt,” märkis Kõnnusaar maavalitsuses toimunud arut­elul. Samal ajal pole valla ja arendaja hinnangul ühegi seadusega vastuollu mindud.

Harju maavalitsuse pressiesindaja Kaarel Kose sõnul võib maavanemal otsustamine aega  võtta mõnest päevast kuni mitme kuuni.

Asi huvitab ka riigikontrolli

•• Mereäärse ehituskeeluvööndi vähendamine Laherannas on pälvinud tähelepanu kui veidravõitu otsus, sest enamik keskkonnaametnikke oli selle vastu, kuid minister Jaanus Tamkivi otsustas asja siiski heaks kiita.

•• Keskkonnaministri otsuse on luubi alla võtnud ka riigikontroll, kuid menetlust selle suhtes alga­tatud ei ole. Riigikontrolli kõneisik Toomas Mattson sõnas, et oodatakse Harju maavalitsuse algatatud järelevalve tulemusi.

•• Harju maavalitsusest Päevalehel Laheranna teema kohta kommentaari saada ei õnnestunud.

•• OÜ Jõelähtme Arendus juhatuse liikme Sulo Niguli hinnangul on aga keskkonnaministri otsus igati loomulik ja kooskõlas nii valla kui ka arendaja õigusliku ootusega.