Lõplikku kokkulepet küll veel ei saavutatud, kuid Rõivas oli peale kohtumist optimistlik, et võib selle Stubbiga lukku lüüa oma järgmise Helsingi visiidi ajal, mis seisab ees 6-7 novembril.

Kuigi Ärilehele teadaoleva informatsiooni kohaselt on Eesti valitsus valmis Soome ja Balti riikide gaasiturgude ühendamiseks vajaliku torujuhtme kiire valmimise nimel pakkuma seni tüliõunaks olnud LNG terminali asukohaks Soomet, ei tahtnud Rõivas enne kokkulepet seda otsesõnu välja öelda. "Ma veel ei avaldaks seda," märkis Rõivas.

Samas ei jätnud tema arutluskäik siiski kahtlust, et just selline variant võib olla peamiseks laual olevaks kompromissiks.

Ärilehe küsimuse peale, mis võiks põhjendada LNG terminali rajamist Soome, viitas Rõivas eelkõige küsimustele seoses rahastamisega.

"Euroopa Komisjon toetab olulises osas just toru rahastamist. See, kas ja kui palju on võimalik toetada terminali investeeringuid, pole tänaseni lõplikult selge," rääkis peaminister.

"Toru puhul oleme rääkinud suurusjärgust 75 protsenti rahastust Komisjoni poolt. Terminali puhul on räägitud sellest, et rahastus võib olla null, 5 protsenti. Kõige suuremad protsendid, mis on teatud hetkel jutuks olnud, kuid mis pole kivisse raiutud, on olud kuskil 35 protsenti. Seega terminali investeeringud eeldaksid väga-väga suuri investeeringuid ka riigis endas," lisas ta.

"Seda, et Eesti gaasitarbija suudaks terminali rajamise kulusid oma gaasitariifi kaudu kinni maksta järgmiste aastate jooksul, seda ma ka ei usu. See tähednaks arvatavasti gaasitariifi mitmekordistamist," sõnas Rõivas.

Terminali kulud tuleks aga eeldatavasti kanda Eesti tarbijal selle Eestisse rajamise korral, kuivõrd sel juhul ei huvituks Soome torujuhtmest, mis aitaks suuremal turul kulusid teatud osas jagada.

"Teades, et Komisjon rahastab ainult teatud väikese osa sellest terminalist, siis mina ei kujuta ette, kuidas oleks võimalik see ehitada ilma, et selle taga oleks kogu turg alates Soomest lõpetades Leeduga. Ilma selleta oleks see väga suure küsimärgiga," viitas Rõivas sellele tõsiasjale.

Seega oli tema järeldus lihtne: "Kui me need valikud sedasi lauale paneme, siis olemegi jõudnud selleni, et toru on meie jaoks esmatähtis."