Lisaks tunnistab Rõivas ajakirjanikule, et varuplaani, juhuks kui Soome peaminister kompromissettepanekust ära ütleb, ei ole.

Mis on varuplaan, kui Stubb ütleb otse või vähem otse ei?

Siis oleme kehvas seisus. Tagasi seal, kus me praegu oleme ehk et on vaikses tempos liikuv BalticConnectori projekt ja ei ole LNG-terminali kokkulepet, mis tähendab, et ei ole võimalik saada rahastust Euroopa Komisjonilt.

Kuidas peaks Alexela end tundma? Nad võtsid äririski, aga ettevõtja võtab kalkuleeritud riski tuginedes mingitele eeldustele või signaalidele. Kas Alexelale anti valesid signaale?

Seda mul on väga keeruline öelda. Seda peab küsima neilt, kes neid signaale andsid või ei andnud. Riik on Alexelale andnud suured võimalused ja eeldused. Aasta algusest alates oli Alexela üks nendest ettevõtetest, kes pidas läbirääkimisi Soome poolega Eesti riigiga koos - või pigem isegi olid need läbirääkimised sisuliselt nende teha. Need jooksid liiva. Kui nad olnuks seal edukad, siis ei oleks mingit poliitilist takistust tulnud.

Hiljuti selgitas aga Alexela Energia juht Marti Hääl, et Alexela ja Gasum kui äriettevõtted pidasid läbirääkimisi majanduslikult mõistliku LNG terminali regionaalse lahenduse leidmiseks, lähtudes mõlema riigi majanduse rahvuslikest huvidest ja ei jooksnud sellega ummikusse. "Kahjuks lõppesid meie püüdlused, kuna ükski välja pakutud koostöö variantidest ei leidnud Eestis ja Soomes piisavat poliitilist ning sealtkaudu Euroopa Komisjoni majanduslikku toetust," ütles Hääl.

Tänane Eesti Päevaleht kirjutab, et Rõivase gaasikompromiss tõenäoliselt Soome heakskiitu ei saa. Rõivas plaanib pakkuda kokkulepet, kus Soome saab LNG-terminali endale, aga vastutasuks ehitatakse nii terminal kui ka BalticConnectori gaasitoru kiiremini, kui seni planeeritud.