Läinud nädalal alanud ja järgmise nädala lõpuni kestva riigi eelarvestrateegia (RES) arutelul jätkatakse täna ministeeriumite lisataotlustega, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Valitsuse prioriteetidele on eelarvestrateegias rahaline kate tagatud, kinnitab valitsus. Selle järgi tõuseb alates 1. juulist 2017 kolme ja enama lapsega pere toetus vähemalt 400 euroni ja 1. jaanuariks 2019 420 euroni. Kokku kasvab perede toetus 2,2 korda.

Samuti on tagatud, et 2018. aastaks langeb sotsiaalmaks 1% võrra ning tulumaksuvaba miinimum tõuseb 2019. aastaks 51 euro võrra ning see, et alates 2017. aastast saavad alla 649 euro kuus teenivad inimesed taotleda esimest korda maksutagastust möödunud aasta tulude eest.

Lisaks tuleb 2017. aastast üksi elava pensionäri toetus 115 eurot kuus ning käivitub elatisabifond, mis garanteerib üksinda last kasvatava vanema lapsele igakuise elatisraha. Garantii on saanud ka haldusreformiks oluline omavalitsuste ühinemistoetuste tõus, mille jaoks on valitsus ette näinud kuni 80 miljonit eurot.

„Soovime eelarvestrateegiaga luua võimalused liitlaste kohalolu suurendamiseks, mis on meie jaoks peamine eesmärk sel suvel toimuval NATO Varssavi tippkohtumisel,“ ütles peaminister Taavi Rõivas. „Samuti pean oluliseks, et idapiiri väljaehitamisele on riigi eelarvestrateegias kate."

2014. ja 2015. aastal oli Eesti riigieelarve väikeses ülejäägis, kahe aasta peale kokku ulatus nominaalne ülejääk 120 miljoni euroni. Kevadisele majandusprognoosile tuginedes planeerib valitsus järgmiseks aastaks 0,2 protsendist struktuurset ülejääki SKPst ning edaspidi eelarvetasakaalu.

Rahandusminister Sven Sesteri sõnul soovib valitsus jätkata tasakaalus eelarvepoliitikaga, sest see suurendab Eesti majanduskeskkonna konkurentsivõimet.

Riigi eelarvestrateegia eelnõu valmib aprilli lõpuks, selle alusel jätkavad ministeeriumid 2017. aasta riigieelarve välja töötamist, mida valitsus arutab kabinetinõupidamistel sügisel.