Viimastel päevadel on palju vastukaja tekitanud reedel Vikerraadio saates "Stuudios on peaminister" Taavi Rõivase öeldu vabade töökohtade kohta ning lause, et "inimlikult on see [koondamine - toim] kindlasti iga üksikisiku ja iga perekonna tasandil väga suur löök".

"Peaminister ütles raadiossaates "Stuudios on peaminister", et inimlikult on koondamine iga üksikisiku jaoks suur löök ja riigi asi on tagada, et see inimestele võimalikult valutu oleks. Inimesi tuleb mõista ja neid toetada. Peaminister avaldas lootust, et igale inimesele leitakse töökoht kodu läheduses või veidi kaugemal," ütles Helin Vaher valitsuse kommunikatsioonibüroost.

Vaheri sõnul pidas peaminister silmas ka seda, et igale töö kaotanud inimesele individuaalse lahenduse pakkumine uue töökoha leidmiseks on tulemuslikum kui abstraktsed ülemaakonnalised poliitikad, mis konkreetseid abivajajaid ei pruugi aidata. "Peaminister peab väga oluliseks, et Töötukassa tegeleks iga konkreetse inimesega personaalselt ning otsiks just tema ja tema pere vajadustele parima võimaliku lahenduse," märkis ta.

"Kuivõrd mitmetes Eesti piirkondades on tööjõu puudus ning hulgaliselt vabu töökohti, siis ei peaks ühe võimaliku lahendusena välistama ka inimeste liikumist üle maakondade piiride. Töötukassal on selleks lausa eraldi tööjõu mobiilsuse meede. Loomulikult sõltub palju ka konkreetsete inimeste endi soovidest, Töötukassa ülesanne on pakkuda inimestele erinevaid võimalikke lahendusi," selgitas Vaher peaministri öeldut.

Mida peaminister täpselt ütles?

Ida-Virumaal on praegu üle 300 vaba töökoha. Tõsi, nad ei ole üks-ühele ühildatavad, seal on ka selliseid ametikohti, kuhu pole võimalik inimesi õlitööstusest koheselt suunata. Aga kui me vaatame natukene laiemalt, siis Eestis on 9000 vaba töökohta.
Taavi Rõivas

"Ida-Virumaal on praegu üle 300 vaba töökoha. Tõsi, nad ei ole üks-ühele ühildatavad, seal on ka selliseid ametikohti, kuhu pole võimalik inimesi õlitööstusest koheselt suunata. Aga kui me vaatame natukene laiemalt, siis Eestis on 9000 vaba töökohta. Tööpuudus on buumiaegse tasemega võrreldav. Olukord ei ole sedavõrd kriitiline üle Eesti, et meil ei ole inimestele võimalik uusi töökohti leida," rääkis Rõivas.

"Meie väljakutse on see, ja eeskätt vastutab selle ees töötukassa, et igale inimesele, kas koduläheduses või veidi kaugemal töökoht leida. Just selline töökoht, mis tagaks temale ja tema perele toimetuleku. Loomulikult on kõikide selliste koondamiste puhul ette nähtud ka erinevad toetused ja hüvitised töötukassa poolt. See kõik toimib. Riigil on ju selleks raha varutud. Mõnikord on kritiseeritud, miks töötukassale selliseid suuri reserve vaja on. Selliste juhtumite puhul siis ongi reservid vaja kasutusele võtta," leidis peaminister.

"Inimlikult on see kindlasti iga üksikisiku ja iga perekonna tasandil väga suur löök. Meie asi on tagada, et paljudele perekondadele võimalikult valutuks teha. Isegi siis kui me leiame inimestele töökoha, siis ebamugavusi tekitab see igal juhul. Neid inimesi tuleb mõista. Pigem on see ikkagi 500 perekonna jaoks löök, kus riik peab nendele appi tulema," märkis Rõivas raadiosaates.