Nordea sai maksimaalse 50 miljoni kroonise (5,3 miljoni eurose) trahvi „suure tõenäosuse eest, et kui inimesed on püüdnud raha pesta või terrorismi finantseerida, on nad võinud seda teha, ilma et Nordea oleks olnud võimeline seda avastama,“ teatas Rootsi finantsinspektsioon The Locali vahendusel.

Handelsbanken „ei ole koostanud kõigi oma klientide kohta riskihinnanguid ega hankinud piisavalt informatsiooni klientide ja nende ärisuhete kohta“, teatas finantsinspektsioon. Handelsbankenile määrati 35 miljoni krooni (3,7 miljoni euro) suurune trahv.

Finantsinspektsiooni teatel pestakse Rootsis igal aastal üle saja miljardi krooni (10,6 miljardi euro).

„On äärmiselt tähtis, et pangad astuksid vastu ühiskonnaprobleemidele, tehes, mida nad saavad teha, et takistada kurjategijatel kriminaalse tegevuse kasumi pesemist või organisatsioonidel ja isikutel terrorismi finantseerimist,“ teatas Rootsi finantsinspektsioon.

Finantsinspektsiooni teatel ei ole Nordea reeglitest kinni pidanud mitu aastat.

Nordea ei ole hinnanud riske, mis on seotud erinevate kliendirühmadega ning pole olnud tihti teadlik, kas tal üldse on suure riskiga kliente.

Finantsinspektsiooni hinnangul on panga tehingute kontrollimise automaatne süsteem alla igasugust arvestust.

Nordea sai samasuguste puuduste eest märkuse ja trahvi juba 2013. aastal, kuid ei ole midagi ette võtnud, mistõttu sai nüüd ametliku hoiatuse ja suurima võimaliku trahvi.

Ka Handelsbankeni süsteemid on puudulikud ning finantsinspektsiooni sõnul on suur oht, et panka kasutatakse rahapesuks ja terrorismi rahastamiseks.