Probusinessbanki suuruselt teine aktsionär on Rootsi varahaldusfirma East Capital, kellele kuulub 20% panga aktsiatest. Suurim aktsionär on Sergei Leontiev. Panga kapitali adekvaatsus langes alla lubatud miinimumi ehk 2% taseme, kirjutas Bloomberg.

Venemaa keskpanga juht Elvira Nabiullina võitleb üha ägedamalt pankadega, mis on halvasti juhitud või alakapitaliseeritud. Läinud kuul kaotasid 13 panka tegevuslitsentsi, sealhulgas suuruselt 45. pank.

Hoiuste tagamise fond valib panga, kes omandab osa Probusinessbanki varadest ja kohustustest.

1. juuli seisuga oli pangas 27 miljardi rubla (378 mln euro) eest eraisikute hoiuseid. Venemaa keskpanga asepresidendi Mikhail Sukhovi sõnul oli pangal prognoositud 67 miljardi rublane kapitali puudujääk.

„Kui teisi panku osteti ja päästeti, siis Probusinessbank jäeti oma probleemides üksi,“ ütles kuni veel läinud nädalani panka juhtinud Dmitry Dylnov. Pank plaanis müüa probleemseid varasid või parandada nende kvaliteeti, kuid 2014. aasta kevadel muutunud majanduse olukord ja kõik muu töötas panga vastu.

Probusinessbank kuulub finantsgruppi Life.

Pankade kasumid on surve all kõrge intressitaseme tõttu. Süvenev majanduskriis halvendas varade kvaliteeti ja viis pangad kapitali puuduseni, mida oleks tarvis kahjude katmiseks.

Kahe aastaga oli juuni lõpuks vähenenud Venemaal tegutsevate pankade arv 894 pealt 741-le.

Eestiski tegutsev arenevate ja piiriturgudele investeerimisele spetsialiseerunud EastCapital teatas läinud nädalal, et Probusinessbank sai tohutu kahjumi keskpanga intressitõusu järel kiire kohustuste ümberhindluse tõttu. Panga laenude väärtus kahanes ja krediidikvaliteet halvenes.

„Keskpank nõudis, et pank suurendaks provisjone, mida pank ei olnud enam nõutud kapitali adekvaatsust rikkumata selgelt suuteline tegema,“ teatas East Capital pressiteates.

Kuigi Probusinessbank lisas 3,2 miljardit rubla laenukahjumite reservi, pidas Dylnovi sõnul keskpank seda ebapiisavaks.