„Et öelda ohtu ei ole, potentsiaalseid probleeme ei ole, oleks täiesti vale,“ ütles Swedbanki juhatuse esimees Michael Wolf.

Rootsi rahandusminister Magdalena Andresson nimetas arenguid muret tekitavateks ja on kinnitanud rootslasetele, et valitsus plaanib tegeleda tasakaalustamatusega. Vahendite seas on ka eluasemete pakkumise suurendamine. Maikuus oli Rootsi eluasemeturu aastane tõus 13%. Stockholmis on 12 kuuga eluasemete hinnad tõusnud üle 25%.

Areng järgnes madalate intresside aastatele, et elustada inflatsiooni. Praegu on Rootsis baasintress miinus 0,25%.

10aastaga on Stockholmis keskmise eluaseme hind tõusnud 118%. Samas on sissetulekud kasvanud vaid 39%.

„Oma eluajal selliste sissetulekutega, nagu teil on, ei suuda te eluasemelaenu tagasi maksta,“ ütles Wolf. „Vaja on hakata rakendama meetmeid, et olukord ei areneks edasi. Aja jooksul saab võlatase alaneda.“

51aastasel Rootsi panga juhatuse esimehe sõnul on kaks valikut – suurendada eluasemete pakkumist või kui see ei õnnestu, siis piirata laenude kättesaadavust. Tema sõnul ei ole see olukord, mida Rootsi pangad saaksid lahendada. „See on poliitikute rida,“ ütles ta.

Andersson ütles reedel, et Rootsi sotsiaaldemokraatide veetud valitsus plaanib jõulist paketti, et leevendada Rootsi eluasemepuudust. Samuti räägib valitsus opositsiooniga läbi, et anda finantsinspektsioonile suurem kontroll eluasemelaenude üle. Valitsus püüab ka muuta seadusandlust, et anda Finantsinspektsioonile õiguslik raamistik sundimaks kodumajapidamisi kiiremini laene tagasi maksma.

Rootsis on väga levinud eluasemelaenud, mille puhul makstakse vaid intressimakseid ilma põhiosa tagasimakseteta.

Wolfi sõnul peaks Rootsi kasutama eluasemelaenukulude maha arvamise piiramist. Praegu saavad Rootsi kodumajapidamised nõuda tagasi maksude arvelt kuni 30% eluasemelaenu intressikuludest.

„Fundamentaalselt on see pakkumise poolne probleem,“ ütles Wolf. „Kui seda ei saa lahendada pakkumise poolel, peab kindlustama, et turg ei lähe täiesti nässu.“

Tänu Rootsi heldele sotsiaalkindlustuse süsteemile ei laastaks eluasemehindade kukkumine nii rängalt, nagu USAs rämpseluasemelaenude kriisi ajal, ütles Wolf. Küll aga kannataksid tarbijad ja ärid.