Ettepaneku juurutamine tähendaks, et kahel Rootsi lipu all Läänemerel sõitval kruiisilaeval - Tallinki Galaxyl ja Viking Line'i Cinderellal - tuleks taotleda alkoholi käitleva asutuse luba. Loa tingimustest tuleb kinni pidada, näiteks ei tohi alkohoolseid jooke müüa joobes isikutele, vastasel korral ähvardab sellest ilmajäämine ja seega ka alkoholimüügi keeld.

Politsei õigusosakonnast Rootsi valitsusele saadetud kirjas tehakse ettepanek, et purjus peaga sooritatud kuritegude vähendamiseks laevadel tuleb neile rakendada alkoholiseadust.

"Siis taotleksid nad alkoholimüügi luba nagu iga teinegi restoran meie riigis," rääkis Rootsi rahvusringhäälingule SVT politsei esindaja Olof Brathall. "Siis saame samuti korraldada järelevalvet laevadel. Kui selgub, et teenindatakse purjus kliente, võime loa kehtetuks tunnistada, mis tähendaks, et keegi ei tahaks enam nendega sõita."

Kirjas valitsusele juhib politsei tähelepanu puudustele alkoholimüügis laevadel ning sellelegi, et Soome, Eesti ja Ahvenamaa politsei on teemale aastaid osutanud.

"Arvan, et laevakompaniid pole piisavalt olukorra parandamiseks ette võtnud, vaid jätkavad oma klientide üle mõõdu teenindamist. Nad peaksid rohkem töötama alkoholi müügi kontrolli ja preventsiooni osas," ütles Brathall.

Brathalli sõnul on mõlemad laevad, kus enamik purjuspäi vägistamisi on aset leidnud, Tallink Silja Galaxy ja Viking Cinderella, Rootsi lipu all. Cinderella sõidab Stockholmist Ahvenamaale, Galaxy aga teenindab Stockholmi-Turu liini.

Viking Line'i turvajuht Juri Jalava tervitas rangemat kontrolli. "Sellest oleks meile kasu ses mõttes, et me näeksime, kas meil on probleem või kas meil pole probleemi," ütles ta SVT-le.