Svenska Dagbladet kirjutas, et Rootsi 80 000 privaatpanganduse kliendi vara väärtus ulatub 600 miljardi kroonini, kusjuures pärast 2008. aasta Lehman Brothersi krahhi on jõukamad rootslased muutunud enda vara investeerides märksa ettevaatlikumaks.

Juhtimiskonsultatsiooni firma Karlöfi uuringust selgus, et Rootsi privaatpanganduse sektor kasvab aastas stabiilselt 4-6 protsenti. Uuringus käsitleti Rootsi kahe suurema panga, ka Eestis tegutseva SEB ja Nordea privaatpanganduse klientide investeerimiskäitumist ja profiili. Selgub, et SEB pangal on 25 000 rikast klienti, kel on vara keskmiselt viis miljonit krooni investori kohta.

SEB Panga privaatpanganduse investeeringute juht Hans Peterson rääkis seejuures Svenska Dagbladetile, et nende kliendid muutusid pärast Lehman Brothersi 2008. aasta finantskatastroofi aktsiaturgudel tegutsedes palju alalhoidlikumaks.

„Eelistatakse madalat riskitaset. Peaasjalikult on kriisi järel investeeritud fikseeritud tootlikkust lubavatesse instrumentidesse. Alles viimasel ajal on hakanud privaatpanganduse kliendid taas aktsiaturgudele naasma,“ kõneles Peterson.

Nordea pangal on Rootsis 20 000 privaatpanganduse klienti. Neist igaühe varandus on keskmiselt 3 miljonit krooni. "Meie kliendid on pärast Lehmani kriisi hakanud riskivabamaid võlakirju riskantsematele aktsiatele eelistama," lisab Nordea privaatpanganduse juht Anders Scherlund.
Eestis seis nii roosiline ei ole.