Keskpanga teatel ei pea intressilangetus toimuma keskpangapoliitika nõukogu kokkusaamiste kuupäevadel, mis on avalik info. Sellega anti sõnum, et keskpanga rahapoliitika järgijatel ei maksa liiga palju arvata nõupidamiste kalendrist.

„Riksbankil on võimalus langetada rahapoliitilisi otsuseid ükskõik millisel ajahetkel,“ teatas keskpanga pressiesindaja Tomas Lundberg. „Sellised sammud ei pruugi leida aset välja kuulutatud keskpanga rahapoliitika nõukogu istungitel.“

Paljud analüütikud ootasid, et keskpank teatab intressikärpest juba esmaspäeval, kui oli keskpanga rahapoliitika komitee istung. Et intressilõikust ei juhtunud, prognoositi, et ehk kärbitakse intressimäära 1. juunil, kui toimub järgmine istung. Spekuleeritakse, et keskpank peab baasintressimäära viima veel sügevamale miinusesse praeguselt -0,25 protsendilt, kuna läinud nädala info näitas, et tarbijahinnad langesid taas.

Rootsis langesid aprillis tarbijahinnad aastaga 0,2%. Bloombergi poolt küsitletud analüütikud ootasid hoopis 0,2% tarbijahindade tõusu. Riksbankeni inflatsioonieesmärk on 2%.

Läinud kuu hinnalangus oli järg deflatsioonile, mis kestis 2014. aasta augustist tänavu jaanuarini.