Rootsi on oma sularahavaba kultuuriga juba maailmas tuntust kogunud. Sularahas toimub Rootsis tänapäeval vaid kaks protsenti kõigi maksete väärtusest, teatas Rootsi keskpank (Riksbanken), vahendab The Local.

Rootsi Raadio reedel eetrisse läinud saates avaldati aga arvamust, et see number langeb järgmise viie aastaga alla 0,5 protsendi. Enamik jaemüüjaid, panku ja kaardifirmasid tervitavad seda suundumust.

„Mõnikord tuleb õppida uusi asju. Üleminekuperioodil on see veidi kohmakas, aga ma arvan, et see hakkab olema nii lihtne, et üsna varsti mõistetakse, et see on palju kergem ja parem kui sularaha omamine,“ ütles Rootsi kaubandustöötajate ametiühingu töökeskkonna volinik Krister Colde.

Riksbankeni ekspertide hinnangul ei pruugi kõik siiski nii kiiresti juhtuda, kui võib näida.

„Umbes 20 protsenti kõigist maksetest üle leti tehakse endiselt sularahas. (…) Me arvame, et sularaha jääb ringlusse kuni 2030. aastateni,“ ütles Riksbankeni pressiesindaja Fredrik Wange agentuurile TT.

Varem sel nädalal avaldatud Visa uuringust selgus, et rootslased kasutavad deebetkaarti kolm korda sagedamini kui enamik eurooplasi. 2015. aastal tehti Rootsis kaardiga keskmiselt 207,1 makset inimese kohta. Näiteks Prantsusmaal oli see number 141,7.

Maksekaarte või mobiilimakseid aktsepteerivad Rootsis isegi köögiviljamüüjad tänaval, tänavamuusikud ja kodutute ajakirjade müüjad.