Pakkumine suleti esmaspäeval pool tundi pärast algust. Allikad ütlesid RBK-le, et investorite pakkumiste kogumine naftafirma kümneaastastele võlakirjadele mahus 600 miljardit rubla (8,8 miljardit eurot) toimus enne eelneva potentsiaalsete ostjate teavitamiseta kell 17.00-17.30 Moskva aja järgi. Emissioon ise on määratud 7. detsembrile.

Emissiooni korraldaja on VTB Kapital, teatas RBK-le VTB grupi esindaja.

„Raamat on suletud, nõudmine väärtpaberite järele oli suur,“ teatas RBK-le Rosneftile lähedane allikas, kes aga ei täpsustanud, kes on potentsiaalsed ostjad. Mitmete mitteriiklike pensionifondide ja varahaldusfirmade allikad teatasid RBK-le, et ei osalenud pakkumises. „Meile pakkusid Rosnefti võlakirjad huvi, sest see on kvaliteetne emiteerija, kes pole ammu turule tulnud, aga meile ei pakkunud keegi neid ostmiseks,“ ütles suure mitteriikliku pensionifondi juht RBK-le. Kahe varahaldusfirma esindajad teatasid, et ei saanud isegi mingit informatsiooni Rosnefti võlakirjade ettevalmistatava emissiooni kohta.

„Ilmselt ostavad kõik ära asjast huvitatud pangad, kes võivad teha võlakirjadega keskpangaga repotehingu. See ei ole ilmselgelt turutehing,“ ütles üks varahalduritest.

„Turul on praegu kvaliteetsete väärtpaberite defitsiit. Rosneft võiks emiteerida väärtpabereid turule, kui emissiooni suurus oleks umbes 50-60 miljardit rubla,“ kommenteeris varahaldusfirma Kapital portfellihaldur Dmitri Postolenko. Teise asjaosalise sõnul võiks turu isu Rosnefti avaliku emissiooni korral olla ka suurem – 200-250 miljardit rubla.

„Võib öelda, et see emissioon viidi läbi „suletud nimekirja“ alusel varem välja valitud investorite hulgas, sest parameetrite avalikku teatavaks tegemist kuni raamatu avamiseni pakkumiste kogumise käigus ei olnud. Emiteerijad kasutavad mõnikord sellist väärtpaberite emiteerimise viisi ning seda ei saa pidada Venemaa turul eksootikaks,“ ütles varahaldusfirma Sputnik – Upravlenije Kapitalom peadirektor Aleksandr Lossev.

Rosnefti võlakirjade potentsiaalsed omandajad võivad olla ka talle endale lähedased struktuurid.

Emissioonist saadud raha võib minna Rosnefti enda 19,5 protsendi aktsiate väljaostuks, mille Vene võimud tahavad maha müüa 711 miljardi rubla eest veel enne aasta lõppu, rääkisid Reutersile turu allikad.

Viimati emiteeris Rosneft võlakirju ligi kaks aastat tagasi. 2015. aasta jaanuaris müüs Rosneft mitu emissiooni võlakirju 400 miljardi rubla eest. Enne seda, 2014. aasta detsembris tõmbas Rosneft ligi Vene võlakirjaturul rekordilise summa, emiteerides võlakirju 625 miljardi rubla eest. Siis arvati, et tehingut finantseeris sisuliselt Venemaa keskpank, kust kaasas raha pank Otkrõtije, tehes väärtpaberitega repotehingu.

Venemaa keskpanga juht Elvira Nabiullina ütles 2015. aasta veebruaris intervjuus ajakirjale Forbes, et Rosnefti tehing ei olnud läbipaistev ega turule arusaadav ning tekitas seal täiendavat volatiilsust.