"Tegemist on kauaoodatud hetkega. See loob eelduse, et üks omanäolisemaid ning terviklikumaid endisi tööstuskvartaleid Tallinna kesklinnas võiks tulevikus pääseda Euroopa väärtarhitekuuri kaardile," ütles Tallinna Kultuuriväärtuste Ameti linnakujunduse osakonna spetsialist Epp Lankots.

"Selle nimel on Arhitektide Liit ja Tallinna Kultuuriväärtuste Amet kaks aastat tihedat tööd teinud," lisas Lankots. "Rotermanni kvartali tsoneerimiskava ja hoonestustingimused on sündinud muinsuskaitse, Tallinna linnavalitsuse ja Eesti Arhitektide Liidu esindajate kiiduväärses koostöös. Kultuuriväärtuste Amet loodab, et iga tallinlane saab juba mõne aasta pärast Rotermanni kvartalis nautida vanade tööstusehitiste ja kõrgetasemelise, kontekstitundliku moodsa arhitekuuri harmoonilist kooslust."

Lõpliku vormistuse andis tsoneerimiskavale Alver-Trummal arhitektuuribüroo. "Kvartalit ja selle ümbrust on viimase 20 aasta jooksul korduvalt planeeritud. Hoonestustingimuste seadmise eesmärk on saavutada konkreetne kokkulepe ehk ehitusreeglistik, mis lõpetaks väärtuslikus piirkonnas seni kestnud stiihilise ehitustegevuse."

"Rotermanni kvartali tsoneerimisskeem ja hoonestustingimused" kehtestavad kvartalis piirangud ehitusõiguse osas - uusehitiste kõrgus, lubatud ehitusalad, avaliku tänavaruumi ehk jalakäijate jaoks reserveeritud alad, muinsuskaitsealused hooned. Väga suurt tähelepanu pööratakse kvartalis just jalakäijatele.

Dokumendi eesmärk on anda maaomanikele ja investoritele ette konkreetsed ja lihtsad mängureeglid kvartalis ehitustegevuse arendamiseks, samas peab dokument kindlustama, et linnelanikud ja turistid võiksid ka tulevikus osa saada unikaalsest 19.-20. sajandi vahetuse tööstusmiljööst.

Arhitekt Andres Alveri sõnul püütakse Rotermanni kvartalis investorile lubada nii palju kui võimalik ning piirata nii palju kui vajalik.

Tsoneerimiskava ja hoonestustingimused läbivad kesklinna halduskogu ja avaliku arutelu ning kinnitatakse linnavalitsuse korraldusega. Edaspidi saab sellest dokumendist alus Säästva Arengu ja Planeerimise Ameti poolt väljastavatele nimetatud kvartali detailplaneeringute lähteülesannetele ning projekteerimistingimustele.