Ponta ennetas oma avaldusega parlamendikomisjoni otsust tühistada häältega 17-2 seaduseelnõu, mis andnuks projektile loa. Peaminister teatas, et valitsus muutis komisjoni hääletuse eel antud küsimuses meelt. "Võimuliit kavatseb projekti tagasi lükata," ütles valitsusjuht, kuid lisas, et valitsus üldiselt toetab välisinvesteeringuid riigi maavaradesse.

Otsused järgnesid nädalaid kestnud meeleavaldustele projekti keskkonnakahjulikkuse vastu ning kriitikale, et Rumeenia saaks sellest liiga vähe kasu.

Kanada firma Gabriel Resources loodab toota Karpaatides Roșia Montanăs 300 tonni kulda, rakendades selleks kaevandustehnoloogiaid, mis nõuavad tohututes kogustes tsüaniidi kasutamist.

Valitsuse ja seadusandjate värsksed otsused on suureks võiduks keskkonnakaitsjatele, kes on 14 aastat kaevanduse avamise vastu protesteerinud ja vedanud debatti selle üle, kas välisinvesteeringud ja loodavad töökohad kaaluvad üles keskkonnale tekitatava ahju.

Ponta ei nimetanud otsesõnu puudulikuks eelnõu, mille valitsus parlamendikomisjonile saatis, kuid peaminister ja koalitsioonipartner Crin Antonescu ütlesid, et valitsus kavatseb vastu võtta mahukamad seadused, mis reguleeriksid Rumeenia maavarade leiukohtadega seonduvat.

Kanada kompanii on lubanud 16 aastale kavandatud kullatootmise ajaks 900 töökohta.