Ruta Arumäe kirjutas eelmisel nädalal terava arvamusloo, et peaminister polnud tema nõunikuks olemise ajal huvitatud nõu saamisest.  „Ma ei lahkunud konfliktiga, mul ei olnud tegelikult absoluutselt kontakti, kas jätkata või mitte. Algselt arvasin, et minult oodatakse analüütilist panust, aga oodati hoopis traditsioonilist „juhtme" rolli. Ega mulle ei lubatud ka töö alguses midagi konkreetset ega räägitud konkreetsetest tööülesannetest," rääkis Arumäe Kuku raadios.

"Probleem on selles, et poliitilised otsused tehakse enne igasuguste analüüside olemasolu juba ära ja siis hakatakse kiirustades analüüse, seadusemuudatusi ja kooskõlastusi tegema. Otsused tehakse enne endale aru andmata, mis on konkreetse otsuse tulemused või tagajärjed," kritiseeris Arumäe, viidates näitena palju vastumeelsust tekitanud kütuseaktsiisi tõusule.

Endine rahandusminister ja nüüd riigikogu liige Maris Lauri (Reformierakond) ütles Arumäele vastuseks, et kindlasti ei ole ei tema isiklikult ega Reformierakond kõikide koalitsioonilepetega lõpuni rahul, aga see ongi koalitsioonivalitsuse kompromiss. "Kui räägime valikust kütuseaktsiisi tõstmine või automaks, siis meil on valida, kas maksustada auto omamist või kasutamist," rääkis Lauri ja lisas, et rahandusministeeriumil oli tegelikult terve nimekiri katteallikatest, mida koalitsiooniläbirääkimistel järjest maha hakati tõmbama. Kuigi ta tõdes, et kütuseaktsiisi tõstmine polnud nende esimene eelistus, ei täpsustanud ta, milline oli Reformierakonna arvates siis parim katteallikas näiteks erinevate toetuste tõstmiseks. "Isiklikult pole ma toetuste komplekstõstmistega nõus, toetused peavad olema vajaduspõhised," ütles Lauri.

Arumäe vastas Lauri jutu peale, et valitsus on juba pikka aega on tegelenud hinnataseme, mitte lisandväärtuse tõstmisega. "See ei aita meil rikkamaks saada. Me oleme lõpuks meeletult kallis riik, aga sissetulekute poolt ei arene me edasi," rääkis Arumäe. "Me räägime palgavaesusest, aga see on osaliselt tingitud maksude-aktsiiside tõstmisest. Ja siis peame maksma toetusi. Aga kui jätaksime ära selliselt toetuste jagamise, siis ei peaks ka aktsiisi tõstma ja olekski juba üks probleem lahendatud."