Ehkki regionaalminister hinnatõusu ei kooskõlastanud, allkirjastas majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts siiski möödunud nädalal määruse, mille alusel tõusevad piletihinnad Hiiumaa, Muhumaa ja Sõru-Triigi liinidel olenevalt liinist, piletist ja aastaajast kuni 100%, teatab Riigikogu saarte ühendus.

Majandusministeeriumi kantsler Maarika Priske andis ülevaate piletihinna tõusule eelnenud diskussioonidest, hinnakujundamise põhimõtetest ja võimalustest. Saarte ühenduse liikmed ei olnud nõus praamipiletihindade plahvatusliku tõusuga alates esimesest jaanuarist 2008, samal ajal, kui riigipoolne dotatsioon üleveole väheneks — hinnatõus peaks siiski olema paindlikum.

Selleks kavatsetakse esitada ühenduse poolt 2008 aasta riigieelarvele muudatusettepanek, mis võimaldaks läbi dotatsiooni piletihinna tõusu leevendada. Piletihinna mõningane tõus on paratamatu, aga see võiks lähtuda tarbijahinna indeksist ning kütusehindade kallinemisest, mitte vajadusest riigile lisaraha teenida.

Kindlasti peaks ministeerium koos hinnatõusuga tagama ka parema teenuse kvaliteedi. Ligi 140 miljoni kroonise dotatsiooni juures, mida riik tänavu üleveo eest maksab tuleb ka kõrgem teenuse kvaliteet tagada, nentisid riigikogu liikmed.

Ministeeriumi kantsleriga lepiti kokku, et hinnatõus vaadatakse veelkord üle ja otsitakse ühiselt lahendusi, kuidas läbi riigieelarve ja dotatsiooni hinnatõusu leevendada. Riigikogu liikmed soovivad teha koostööd ministriga optimaalseima lahenduse leidmiseks. Kohtumisel olid kõikide fraktsioonide esindajad.