Masayoshi Soni vara väärtus oli 2000. aastal 76 miljardit dollarit. Ta oli võimsa telekommunikatsiooniettevõtte SoftBank looja ja tegevjuht. See oli ".com mulli" lõhkemise aasta.

Soni ettevõte SoftBank tegutese mitmes valdkonnas - erinevad ajakirjanduse vormid, arvutimaailm ning aktsiatega kauplemine. Lisaks suudeti veenda Yahood, et need lubaks täiesti eraldiseisvana alustada Jaapani otsingumootoriga, millest saigi riigi suurim omasuguste seas. Nimeks Yahoo! Japan.

1995. aastast, kui SoftBank läks börsile, sai Sonist miljardär. Järgmisel viiel aastal laienes ettevõte meeletu kiirusega. Kuumenes aga ka ".com'i mull". 1999. aastaks oli SoftBank üks maailma suuremaid infotehnoloogia-ettevõtteid. Selle kaudu ostis Son suuri osalusi mitmetes ettevõtetes - E*Trade, Alibaba ja Nippon Credit Bank.

SoftBanki turuväärtus oli tippajal 180 miljardit dollarit ning Sonile kuulus sellest 42% ehk 76 miljardit. 2000. aasta märtsis jõudis ".com mulli" ettevõtteid koondav NASDAQi aktsia oma tippu, 5048 dollarini. See oli kaks korda kõrgem kui aasta varem. Sel hetkel kaubeldi ligi 300 netiettevõttega ning nende koguväärtus oli 1,3 trijonit dollarit.

Kaks kuud hiljem oli aktsia hind langenud 3300 peale, 2001. aasta septembris oli see juba 1500 dollarit. Veel aasta hiljem peatus see 1200 dollari peal.

Softbank oli internetifirmadele teinud tohutu panuse ning nüüd oli neil vesi ahjus. Nende 180 miljardist dollarist jäi järgi vaid 2,5 miljardit. Masayoshi Soni varandus kukkus aga 76 miljardilt 1,1 miljardini. Ta kaotas kokku 74,9 miljardit. See on suurim rahakaotus ajaloos.

Miljardäriks jäi mees endiselt ning peagi hakkas taastuma ka softBank. Täna on see taas Jaapani ettevõtete tipus, olles suuruselt kolmas veebiettevõte ning Son omab sellest 22%. See teeb tema isiklikuks varanduseks 18 miljardit dollarit. Ta on Jaapani rikkuselt teine inimene ja maailmas 86. kohal.

Mehel on aga veelgi põhjust olla positiivselt ootusärev. Loe selle kohta siit.