“On küll riigikohtu otsus, et riik peab firmadele kunagi külmutatud raha kompenseerima, kuid riik ei ole siiamaani selgesõnalist otsust selles osas teinud,” lausus Saare Kalur AS-i juhataja Tiit Sarapuu ajalehele Meie Maa.

“Arvestades, et juba 19 aastat on see protsess käinud, ei saa väga optimistlik siiski olla, aga me kavatseme kindlasti lõpuni võidelda. Milleks siis need kohtuotsused üldse on, kui neid ei täideta?”

Saare Kalur AS-il jäi kinni vanas rahas kaks miljonit krooni, mille firma loodab koos mõistlike intressidega riigilt tagasi saada.

“On olnud pretsedent, et mõni firma on raha tagasi saanud ka 10 protsendi suuruse aastaintressiga, kuid me ei usu, et riik nii palju tagasi maksaks,” osutas Sarapuu.

Iseseisvusaja algul loodud VEB fond pidi tegelema NSV Liidu välismajanduspanka kadunud Eesti hoiustajate raha hüvitamisega. Enamiku hoiustajate vara hüvitamiseks pole fond 19 aasta jooksul aga suurt midagi teinud ja nii andis riigikohus tänavu aasta algul riigile aega 1. novembrini see viga parandada.

Selle tärminini jäänud kolme nädala jooksul Tiit Sarapuu siiski raha tagasisaamist ei looda, sest ka peaminister Andrus Ansip on mõista andnud, et riik alles otsustab novembri alguseks, mida edasi teha ning otsus ei pruugi kõiki ettevõtjaid rahuldada. “Eks mingit vingerpussi võib karta, aga me jääme oma nõudele kindlaks,” ütles Tiit Sarapuu. “See pole summa, mis rõõmust hüppama paneks, kuid asi on põhimõttes ja selles, et õiglus võidaks.”.