“See asi on nii keeruline ja nagu tagantjärele selgub, ka mõttetu,” ütles ajalehele Oma Saar Saaremaa piimatööstuse tegevjuht Andi Saagpakk.

Saagpakk selgitas, et geograafilise tähise kasutamise ainuõiguse saaks tööstus vaid juhul, kui õnnestuks tõestada, et Saaremaalt varutud piim on väga erilise maitsega.

Ainult sellest, et piim on Saaremaal varutud, ei piisa.

Saaremaa piimatööstus otsustas omal ajal “Saaremaa juustu” tähise registreerida, kuna tööstust häirisid mandri ettevõtete toodetud ja “Saaremaa” nime kandvad juustutooted.

2002. aastal sai Saaremaa liha- ja piimatööstus patendiameti tunnistuse Saaremaa juustule geograafilise tähise omistamise kohta, mis sätestas, et sellise nimega juustu võib toota ainult Saaremaal ja kohapeal varutud toorpiimast.

2005. aasta oktoobris saatis aga Euroopa Komisjon põllumajandusministeeriumile infonõude, milles viitas raskustele juustusortide Põltsamaa ja Saaremaa registreerimisel.

Euroopa Komisjon leidis, et kuigi ühe põhjendina on toodud Saaremaa karjamaade ja niitude heina eriline mõju lehmapiimale ja sellest valmistatavale juustule, ei leia see kajastust kirjelduses, kuidas täpselt peab karjatama ja toitma lehmi, kelle piimast tohib valmistada Saaremaa juustu nimelist juustu.