"Selle tunnustuse saamine läks meile ligi 14 miljonit krooni maksma ja täna võin kinnitada, et ka Kuressaares võib head juustu teha," ütles eile SLPT direktor Ahti Viilup Meie Maale.

Kalatööstuse Vettel järel nüüd maakonna teise toiduainetetööstusena eurosertifikaati omav SLPT piimatsehh toodab ekspordiks lõssipulbrit, kaheksat sorti juustu ja võid.

Viilup meenutas, et ühistu otsusele tuua juustutööstus Valjalast Kuressaarde oli möödunud aastal veel palju vastuseisjaid. "Aga nüüd saavad nemadki aru, et kaht tööstuskompleksi ilma rikaste onude rahata polnuks Saaremaal võimalik euronõuetele vastavaks viia," rääkis Viilup. Ta viitas, et lihaosakonna euronõuetele vastavusse viimiseks loodab tööstus SAPARDi rahale.

Euronumbri taotlus esitati mullu 18. septembril, mil mitmed spetsialistid pidasid Saaremaa tsehhi Eesti kõige moodsamaks juustutööstuseks. "Ligi pool aastat oleme juurutanud meie kõige uuemat toodet, Maahärra juustu ja nüüd oleme sellega ise ka rahul," selgitas piimatsehhi juhataja Andrus Leesmaa. "Järgmisel nädalal tahame juustutoodete uue suitsutsehhi avada, siis peaks suitsujuustude maitseomadused veelgi paremad olema," arvas Leesmaa.

Alates eilsest lubab eurotunnustus SLPT-le oma piimatoodete pakenditele lisada ka tervisemärgi.

Linnapiimatooteid turustab SLPT põhiliselt oma maakonnas, kuid seda läheb koostööpartnerite kaudu ka mandrile ja Hiiumaale. "Kunagi tegime ka jäätist ja kohukesi, kuid nende valmistamise seadmed on väga kallid ja neid tooteid osteti vaid mõnikümmend kilo päevas, seepärast meil uute toodete juurutamist praegu kavas pole," rääkis Viilup.

Saaremaa Liha-ja Piimaühistu juhatuse esimees Paul Alas peab suu-ja sõrataudi võimalikku ohtu nii tööstusele kui tootjatele tõsiseks probleemiks. "Ilmselt seetõttu viibis meile ka eurotunnustuse andmine, algselt lubati märtsikuuks, kuid tõbede ja taudide levik lükkas Brüsselis otsustamise edasi," arvas diplomeeritud loomaarst Paul Alas.