Möödunud aastal moodustasid Saaremaa Piimatööstuse ekspordist ligi poole juustutarned Itaaliasse ning kavas on jõulisemalt siseneda ka teiste Lõuna- Euroopa riikide turgudele.

"Möödunud aastal oli Saaremaa piimatööstuse peamiseks artikliks Lõuna-Euroopasse cagliata juust, mille tippkvaliteet on tekitanud kõrge nõudluse ja võimaluse küsida võrreldes teiste Euroopa tööstustega kõrgemat hinda," lausus Saaremaa Piimatööstuse ekspordijuht Mihkel Jürisson. "2016. aastal moodustas kogu ekspordist Itaalia 40%, järgnesid Soome ja Läti.

Müüki Itaaliasse on praegu langetatud, kuigi parimal ajal on piimatööstus müünud saapamaale ühe kuuga ka üle 120 tonni juustu.

"Mahetoodangu võimekus on suvekuudel maksimaalselt üks koorem. Itaaliasse on paljudel keeruline müüa, sest klientidel kipub olema nõrk maksedistsipliin. Samuti on palju vahendustegevust ja agressiivset kauplemist, millega eestlased pole harjunud. Olen kuulnud, et lõunapool on ka mõni Eesti ettevõte jäänud rahadest ilma organiseeritud kuritegevuse tõttu. Meil õnnestus leida sobivad partnerid teisel katsel. Kolme aastaga on tekkinud usaldus. Oleme olnud algusest peale oma rahaliste nõudmistega jäigad ja sellega on õpitud arvestama. Täna teatakse meid mitmel pool Itaalias ja hea kvaliteedi tõttu ollakse valmis tasuma ka kõrgemat hinda," rääkis Mihkel Jürisson.

Lisaks oli möödunud aasta Saaremaa Piimatööstusele esimene aasta, mil firma eksportis igakuiselt mahepiimast valmistatud toodangut. Arvestades hinnavahet tavajuustuga, tekkis mahefarmidel võimalus saada oma töö eest arvestatavat tulu.

"Kui mahepiima toodang suureneb, saame kaupa pakkuda julgemalt väljaspoole ning otsida veelgi paremat hinda. Varasemalt oli meie tugevuseks tilsiter, mis läks suures osas Vene turule. Tänaseks oleme ümber kohanenud," osutas Mihkel Jürisson. "Alates tööle asumisest Saaremaa tööstuses, olen väljendanud seisukohta, et sellises mahus nagu seda kunagi tehti, on ohtlik Venemaale müüki korraldada. Riske tuleb rohkem hajutada. "

Jaapani hüvedes pole ettevõte veendunud

Saaremaa Piimatööstus on seetõttu põgusalt suhelnud ka kaugemate sihtriikidega, aga siin pole raskuseks ainult pikk tarneaeg, vaid ka eeltingimused, kus näiteks tuleb tooteid külmutada või erilisel viisil pakendada.

"Seetõttu ei ole me veel veendunud ka Jaapani hüvedes. Sealsed riigipoolsed nõustajad ja importöörid on mulle korduvalt soovitanud võtta aeg maha ja mitte tormata suurte Aasia korporatsioonide juurde, mille nõudmised on väga jäigad," selgitas Jürisson. "Mahutoodete asemel oleks meil tulevikus paremad võimalused esile kerkida nišiturul, ja seda teatud tingimustel ükskõik kus maailmajaos. Päris käsitöötooteid meil ei ole, aga oleme piisavalt väike tööstus, et paindlikult ja nutikalt tegutseda."

Hetkel tegeleb Saaremaa Piimatööstus Saksamaa, Prantsusmaa ja Kreeka turuga, kus huvi on äratanud suitsutatud gouda, kauem laagerdanud juust ja mahetooted.

"Kui hinnata meie toodete kõrget kvaliteeti ja tuua esile saarelise lehmapiima unikaalsed maitseomadused, on Euroopas üskjagu huvilisi olemas. Samas oleme huvitatud ka teistest turgudest. Iga koostööpakkumist tuleb võtta tõsiselt, aga tehinguid me emotsioonide põhjal ei tee," viitas Jürisson.