Uuendamise käigus ehitatakse praeguste väljas asuvate ja ilmastikule avatud seadmete asemel kaks uut hoonet. Uutesse hoonetesse tarnitakse kaasaegsed jaotus- ja juhtimisseadmed, samuti paigaldatakse maakaablivõrgus ohutust tagavad seadmed.

“Uuendatud alajaam tuleb täielikult kaugjuhitav. See tähendab, et dispetšer saab juhtimiskeskusest kõik vajalikud lülitused nupuvajutusega ära teha ja ära jääb kulu kohale sõitvate elektrikute käsitsi tehtavatele lülitamistele,“ tõi uuendustööde kasu välja Elektrilevi võrguplaneerimise osakonna juht Mario Vee.

“Kaugloetavate arvestitega ja kaasaegsel tehnoloogial põhinev võrk võimaldab meil sündmuste kohta kiiresti infot saada ja reageerida. Automaatselt või distantsilt juhitavate seadmetega saame rikkelise osa võrgust välja lülitada ja sedasi teistele tarbijatele elektrivarustuse kiiresti taastada,“ iseloomustas Vee uue tehnoloogia eeliseid.

“Eelmisel aastal oli rikete arv meie võrgus ajaloo madalaim. Viimase viie aastaga on rikete arv elektrivõrgus vähenenud ligikaudu kolmandiku võrra. See näitab, et investeeringutel võrgu töökindlusesse oleme liikunud õiges suunas,” lisas Vee.

Ehitustööd Leisi alajaama uuendamiseks algavad suvel ning töid teeb hanke võitnud elektriehitusettevõte Leonhard Weiss Energy AS. Alajaama uuendustööd lõpetakse järgmise aastal suvel.

Sel aastal on uuendatakse ka Saaremaa Valjala piirkonnaalajaama, mis valmib samuti 2018. aastal. Lisaks suurtele piirkonnaalajaamadele uuendab Elektrilevi sel aastal Saaremaal ligi 55 kilomeetrit elektriliine.