“Humanal läheb hästi,” ütles Humana Sorteerimiskeskuse OÜ juhatuse liige ja tegevjuht Eve Piibeleht Eesti Päevalehele.

Sel nädalal avas kett uue kaupluse linnasüdames Narva maanteel. Lisaks on tänavu avatud kaks kauplust Sütiste teel ning Pärnu maanteel enne nn Hendriksoni küüru. “Taaskasutuse trend juurdub Eestis üha enam. Teiseks on inimesed hinnatundlikumad kui varem,” märkis Piibeleht.

Ka Tartu maanteel asuva Humana kasutatud riiete poe juhataja Signe Kõrveri sõnul on müügiarvud tõusuteel. “Suuremaid oste tehakse ikka allahindluste ajal,” kommenteeris ta.

Uuskasutuskeskuses on pilt mõnevõrra teine. “Meie põhiline probleem on see, et inimesed ei leia meid üles,” nentis Paide tänava poe perenaine Külli Toom.

Samal ajal võib tema sõnul täheldada üha kasvavat huvi nii Uuskasutuskeskuse tegevuse kui ka sortimendi vastu. “Helistatakse varasemast palju rohkem või kontakteerutakse interneti kaudu. Eriti huvitutakse mööblist ja kodutehnikast, sest neid saab meilt palju odavamalt,” lisas Toom.

Tallinna Kaubamaja müügi- ja turundusdirektor Enn Parel ütles, et tuntavalt on vähenenud kodukaupade müük. “Kõige mär­gatavam on see just mööbli ning koduelektroonika — televiisorite, muusikakeskuste — osas,” tõdes ta. Pareli sõnul on kättejäänud kauba hulk palju suurem kui näiteks 2006. ja 2007. aastal, seetõttu on oodata ka varasemast märksa sõbralikumaid allahindlusi. “Naiste riiete koha pealt tagasilangust ei ole, küll aga on mehed tarbimist tunduvalt tagasi tõmmanud,” lisas Parel.

Eesti konjunktuuriinstituudi majandusuuringute sektori juhataja Evelin Ahermaa ütles viimaste tarbijauuringute tulemustele tuginedes, et inimesed on hindade suhtes tähelepanelikumad.

Humana eelmise aasta kaheksa kuu kogukäive oli 46 miljonit krooni, selle aasta augustiks oli see 54 miljonit. Eelmise aasta samaks ajaks oli arenguabiks saadetud 1,4 miljonit krooni, sel aastal on summa 1,7 miljonit. Humana jaeketil on Eesti kaubandusvõrgus üle 20 000 püsi­kliendi.

Pärast sortimist on kasutus­kõlblik umbes 15% kaubast. Eestis sorditud kaubast lõviosa läheb müügiks Venemaa Humana kauplustesse. Riiete hinnad määravad kaupluste juhatajad.