Panama pabereid analüüsinud grupp Safari-Search tuvastas offshore-firmade kasutajad koostöös uurivate ajakirjanike rahvusvahelise konsortsiumiga, vahendab Süddeutsche Zeitung. Taoliste vahendusfirmade kasutamine pole iseenesest ebaseaduslik, kuid nende kaudu leiab sageli aset osaline või täielik maksuvältimine. Organisatsioon Tax Justice Network Africa arvutuste kohaselt jääb Aafrika riikidel ettevõtete finantstrikkide tõttu saamata ligi 50 miljardit dollari ulatuses maksuraha. Võrdluseks: 2012. aastal sai kontinent 46 miljardi dollari väärtuses arenguabi.

Turism on Aafrika riikide üks tähtsaimaid majandusharusid. 2015. aastal käis Aafrikas ÜRO andmeil 56 miljonit turisti ning mõnes piirkonna riigis moodustavad safarid ja muud turismiteenused tervelt 5% SKT-st. Raha, mis on hädavajalik niigi kehvas olukorras olevate koolide, teed ja haiglate jaoks ning täielikus vaesuses elavate inimeste toetamiseks, juhitakse maksuparadiiside offshore-firmade kaudu aga hoopis maailmajaost minema.

Skandaal keskmes on firmad nagu Keenias paiknev Safariland Inc, mille aastane tulu on pool miljonit dollarit. Carr-Hartley perele kuuluv ettevõte avas konto kurikuulsas Panama firmas Mossack Fonseca juba aastal 2001 ning on sellest ajast peale hoogsalt kasvanud ja laiendanud oma luksuslikku safari-teenust üle kontinendi.