E.ONi võimalik lahkumine Läti turult on õhus olnud juba ligi aasta, kuna ettevõte on otsustanud väljuda liiga tugevalt kontrollitud Euroopa turgudelt ja piilub hoopis EL-i piiride taha – Brasiiliasse, Türki ja ka Venemaale. Ametlikult E.ONi esindajad seda informatsiooni ei kommenteeri, samuti on keeldunud kommentaaridest Latvijas gāze. Samas on pikka aega gaasifirmas oma huve esindanud Saksa ettevõtte esindaja ametist lahkunud ja suundub hoopis Venemaa esindusse.

E.ON Ruhrgasile kuulub 47,23 protsenti Latvijas gāze aktsiatest, 38,9 protsenti Leedu Lietuvos Dujosest ja 33,66 protsenti Eesti Gaasist. Läti turule tuli ettevõte 1997. aastal, parandades oluliselt Läti gaasifirma kriitilist seisu. Kui sakslased nüüd lahkuvad, võivad asjad taas allamäge minna, kirjutab leht.

Vastavalt lepingule on Latvijas gāze ostmiseks eelisõigus riigil. Oletatakse, et riik pakub E.ONile 100 miljonit latti. Tõsi, esialgu arutatakse alles võimalikke strateegiaid, sest ametlikult pole Saksa gaasifirma oma plaanidest teada andnud.

Isegi kui riigieelarvest leitakse raha aktsiate ostuks, tekib küsimus, mis nendega edasi teha. Pole välistatud, et osaluse omanikuks saab üks praegustest Latvijas gāze Venemaa suuromanikest Gazprom või Itera Latvija või siis keegi kolmas. Läti majandusminister Daniels Pavluts ütles, et riigil tuleb hinnata, millist mõju üks või teine stsenaarium Läti gaasituru funkstioneerimisele ja konkurentsivõimele avaldab. Samuti tuleb tema sõnul uus aktsionäride ring ka turuvabaduse kontekstis läbi mängida.

Gazprom ajakirjanike küsimusele Latvijas gāze aktsiate võimaliku omandamise kohta ei vastanud. Itera Latvija president Juris Savickis aga ütles, et koos aktsiate omandamisega tõuseks päevakorda kohe hinnaküsimus, nagu ka ELi Kolmanda energiapaketi teema ja palju muudki, kuid välistada neid võimalike ostjate nimekirjast ei tasu.