Saksamaa investorite enesekindlus on saanud tugeva löögi. Igakuine ZEWi indeks mõõdab olulise komponendina just ettevõtjate kindlustunnet. Veel juulikuus oli see 27,1 punkti, augusti seisuga aga vaid 8,6 punkti. Kohalikud ökonomistid olid varem arvanud, et number saab olema 18,2. Reaalsus on aga tunduvalt kurvem ning tegemist on viimase 20 kuu kehvema tulemusega.

Ettevõtjate meeleolu ja kindlustunne on languses kaheksandat kuud järjest. Analüütik Jeremy Cooki sõnul näitab see, et Saksamaa majandus langeb teises kvartalis ning seis ei ole parem ka kolmandas kvartalis.

ZEWi teine oluline komponent on „olukord Saksamaal" ning ökonomistid eeldasid, et see kukub juulikuu 61,8-lt punktilt 55 peale. Langus oli aga taas tunduvalt suurem. Augusti tulemus oli vaid 44,3. Siin on peamiselt süüdi oluliselt vähenenud investeerimistegevus Saksamaa ettevõtete poolt.

Venemaaga seotud sanktsioonid ning viimased Euroopa riikide andmed näitavad kätte selle, et Euroopal on siiani mitu nõrka kohta, ütlesid Barklaysi analüütikud.

Viimased nädalad on näinud seda, et Itaalia on taas majanduslanguses, Saksamaa tööstus kaotab võimsust ning Portugali pangandussektoris on suur segadus.