Euroopa keskpank nõuab pankadelt keskpangas raha hoiustamise eest tasu, mis võiks toetada laenukasvu läbi odavamate laenude, kuid samal ajal sööb see ära pankade kasumimarginaalid, kuna pankadel kasvab klientide raha hoidmise kulu.

Deutsche Banki juht John Cryan ütles läinud nädalal, et Saksamaa suurim pank on valmis oma kasvanud kulud panna klientide õlgadele, kirjutas Bloomberg.

Commerzbank on üks nendest vähestest Euroopa pankadest, kellele avaldasid negatiivsed intressitasemed otsustavat mõju. Esimesel poolaastal neelasid kahes põhiüksuses negatiivsed intressimäärad 161 miljonit eurot tulu. Panga ettevõtete panganduse üksus kehtestas hoiustamise tasu, tõstis teenustasusid ja kehtestas euriboriga seotud laenudele intressipõranda.

Commerzbanki juht Stephan Engels ütles, et praegu ei ole võimalik nõuda klientidelt hoiustamise eest tasu. Probleemi ületamiseks kehtestab pank elektrooniliste kanalite tehingutele tasud ning tõstab krediitkaartide ja väärtpaberikontode teenustasusid.

Deutsche Banki finantsdirektor Marcus Schenck ütles, et negatiivsetel intressidel on veidrad mõjud, kuna kliendid peavad hakkama laenude eest rohkem maksma.

„See ei ole minu arvates küll see, mida keskpangad sooviksid näha,“ ütles ta. „Kuid see on loogiline tagajärg maailmas, kus pangad ei saa tegelikult hoiuste poolel klientidele negatiivseid intressitasemeid kehtestada.“