Pank vähendas kulusid ja loobus tegevusest turgudel, kus nad on olnud aastakümneid, kirjutab New York Times.

Viimastel nädalatel näib olevat investorite kannatus katkemas. Nende arvetes on suurpank liiga kaua oodanud probleemide lahendamisega, mis oli euroopalik lähenemine ka võlakriisis.

Tänavu on selle panga aktsia hind kukkunud ligi 40%. Nüüd on panga turuväärtus vaid 1/3 panga likvideerimisväärtusest, mis on täiesti uskumatult madal hinnang pangajuhi John Cryani võimele panka puhastada. Nad ei usu, et pangajuht suudab panna panka teenima korralikku kasumit. Võlakirjaturul on hakanud investorid juba panustama, et Deutsche Banki võlakirju ei suudeta täies mahus lunastada.

„Meie võtsime vastikud ravimid kiiresti ära,“ ütles USA suurpanga Goldman Sachsi president Gary D. Cohn, kui temalt Bloomberg TV saates küsiti Deutsche Banki kohta. „Ma arvan, et mõned Euroopa pangad on olnud oma kapitaliseerimisega aeglased ning nende bilansid võiksid olla paremad.“

Finantsturgude ebasoosing võib mööduda, kui keskpangad üle maailma signaliseerivad, et nad on valmis rohkem majanduskasvu ja finantssüsteemi toetama.

Deutsche Bank ei pruugi olla nii halvas seisus nagu 2008. aastal pankade päästmise aegu – selline oli Cryani selle nädala sõnum töötajatele.

„Kliendid võivad teilt küsida, et kuidas finantsturgude kõikuvus mõjutab Deutsche Banki,“ kirjutas ta. „Te võite neile öelda, et Deutsche Bank on täiesti kindel nagu kalju, arvestades meie kapitali ja riskipositsiooni.“

Siiski levivad paljude Euroopa suurte pankade osas kahtlused, kuna neil kulub USA pankadest kauem aega finantskriisi järgseks bilansside tugevdamiseks. Suurte kauplemisüksustega pangad nagu Credit Suisse ja Societe Generale on jäänud sel nädalal investorite hammasrataste vahele.

Euroopa pangaaktsiate järsk kukkumine on viide, et Euroopa suured pangad kujutavad endast jätkuvalt majandusele ohtu, kui nad satuvad raskustesse.

Kuna antud saksa panka peetakse rahvuslikuks majandusvõimu sümboliks, on see olnud liiga suur et hävida debati keskmes. Kui Saksmaa rahandusministrilt Wolfgang Schäublelt küsiti panga kohta, siis ta vastas, et „minul ei ole muret Deutsche Banki suhtes.“

Deutsche Bankil on paljudest konkurentidest vähem kapitali. Kapital on panga vundament. Deutsche Banki kapital moodustas 2015. aasta lõpus vaid 3,5% panga varadest. JPMorgani vastav suhtarvu näit oli 6,5%.

Pank saaks seisu parandada, kui laadiks maha rämpslaene või müües uusi aktsiaid. Kuid mõlemad variandid on keerulised kui maailma aktsiaturgudel valitsevad turbulentsid.

„Deutche Bank on remonditav,“ ütles Berenbergi analüütik James Chappell. „Arvestades praegust krediiditurgude seisu on seda palju raskem saavutada ja see ongi tegelikult võtmeküsimus.“

Kuid isegi kui Deutsche Bank leiaks värsket kapitali jääb ikkagi küsimärgi alla – kust tulevad tulevikus panga kasumid.

Paljud Euroopa pangad on vähendanud oma kauplemistegevusi. Credit Suisse ja UBS naudivad suuri varahaldusüksusi, mis suudavad toota stabiilselt kasumit. Analüütikute sõnul puudub Deutsche Bankil alternatiivne kasumi generaator, kui Cryan käib kirvega üle panga kauplemisüksusest. Mullu tuli sellest üksusest kolmandik panga tuludest.

Deutsche Bankil on Saksmaal 1800 kontoriga jaepanganduse võrk, mis ei ole kunagi olnud kuigi kasumlik. 2015. aasta neljandas kvartalis hävis üksus 675 miljoni euroga. Saksamaal on pankadel raskusi hoiupankade konkureerides, mille omanikuks on tavaliselt kohalikud omavalitsused, keda kasumid ei huvita.