Läinud nädala reedel toimus Saksamaa vanimas margioksjonimajas Heinrich Köhler ühe suurepärasema Balti filatelistliku kogu oksjon.

Saksamaa rikaste edetabelis esi-paarisaja hulka kuuluva paberitöösturi dr Hubert Schrödingeri enam kui 50 aasta jooksul kogutud materjal tuli müügile umbes 1000 eri lotina.

Oksjoniruumis oli vahetult enne kella 9 (Kesk-Euroopa aja järgi) rahulik. Juba varem oli kohal Baltikumi marke koguv Itaaliast pärit filatelist, kes argielus on kohtunik, vaatamas viimast korda enne pakkumist üle oksjonile pandud materjali. Oma silm on kuningas!

Oksjonimaja juht Dieter Michelson pidas enne oksjoni algust lühikese kõne ja mainis, et kraami oksjonile panija sõnul tundusid alghinnad madalavõitu. Kuid see oli oksjoni korraldajate kavalus, et huvi materjali vastu oleks suurem.

Huvi oli pöörane. Balti oksjon kestis hommikul kella 9st õhtul kella 9ni. Eesti osa müüki korraldas Michelson, Läti ja Leedu asjade müük jäi Tobias Huylmansi pärusmaaks.

Saalis oli kümmekond pakkujat, kuid see oli jäämäe veepealne osa. Paljud olid juba sisestanud oma maksimaalsed pakkumised ette, pakkumisi tehti interneti teel ja ka telefoniliinid olid pakkujatele avatud. Pakkujaid oli nii Balti riikidest kui ka kaugemalt. Koha peal oli huvilisi Venemaalt, Rootsist, Iisraelist, Saksamaalt ja Norrast, kuid aktiivne oli ka pakkumine mujalt Euroopast, Hiinast, Jaapanist ja USAst.

Suurel ekraanil näidati konkreetse pakutava asja pilt ja kirjeldust. Edasi vuristas oksjonipidaja talle nähtavaid pakkumiste hindu. 100, 110, 120, 130… kuni mul on käes pakkumine 750 eurole… internetis 800 eurot, jne. Esimest korda 800.. teist korda 800 ja siis tegi kas keegi saalist, telefonitsi või interneti teel kõrgema pakkumise ja kõik läks samamoodi edasi. Häda oli taktikaliste pakkujatega, kes ootasidki ära lugemist – esimest, teist korda ja alles siis tehti oma pakkumine. See kõik pani oksjoniprotsessi venima hiliste õhtutundideni. Oksjonimaja töötaja sisestas kiiresti kõrgeima hinna arvutisüsteemi, mida näidati ekraanile ja kuvati internetis. Lisaks oli huvilistel võimalik toimuvat kuulata justkui internetiraadiost.

Pakkujad olid väga erinevad. Kes vangutas saalis pead, kui hinnatase ületas tema pakkumishuvi, kelle näos ei liikunud ükski lihas. Ka siis mitte, kui madala alghinnaga võrreldes tõusis hind 3-4-5-10 kordseks. Õhus oli tunda üheaegselt nii võidurõõmu kui ka kaotusvalu. Nii mõnigi asi oli nõnda haruldane, et võib-olla teist korda elu jooksul enam selle ostuvõimalust ei teki. Lühikesel lõunapausil mainis mõnigi pakkuja, et hinnad tõusid ikka täiesti pööraseks ning et kahju, et raha on nii vähe. Mõni aga säras võidukate ostude valguses, ehkki kõike mida taheti, ei saanud kätte vist mitte keegi.

Ja raha kulus seal üksjagu. Üksi kogusse kuuluv Eesti materjal läks maksma 298 695 eurot + ostjate makstavad komisjonitasud. Kokku umbes 355 000 eurot. Kokku osteti BALTICA oksjonil 815 000 euro eest, koos komisjonitasuga kusagil ligi miljoni euro eest.

Kõik sai läbi kella 21ks. Oksjoni edukusest räägib see kui vähe asju jäi müümata. 263st Eesti osas pakutud lotist jäi müümata vaid 8 loti ehk vaid 3% müügile pandud asjadest. Eesti parema materjali vastu huvi jagub ja selle eest ollakse valmis maksma päris kopsakaid summasid. Oksjonimaja jäi oksjoniga rahule, kuigi see oli töötajatele väsitav. “See läks hoogsalt nagu tulekahju,“ ütles Michelson.

Kõige kallima hinnaga vahetas omaniku 13 000 euroga (+ umbes 20% lisakulu) unikaalne Tallinna Eesti Post 1-kopikaline hammastatud ületrükimargiga õige tariifiga saadetud 1919. aasta postisaadetis. Selle saadetise alghind oli 3000 eurot. Seda marki trükiti vaid 8 eksemplari ja see on ainus mis on teada postisaadetisel.

11 000 euroga osteti Rakvere 35-kopikaline ületrükk 1 kopikalisel margil. Trükiarv vaid 26 marki. Alghind oli 2000 eurot.

9000 euroga müüdi 35-kopikaline Rakvere ületrükiga täiesti terve panderolliriba. Neid on trükitud 26 tükki ja täiesti terveid on alles vaid 4 eksemplari. Alghind oli 3000 eurot.

5-margase viikinglaeva margi topelt vaheribapaar oli pakkumisel vaid 250 eurose alghinnaga, kuid hind tõusis 7500 eurole.

Oksjonil leidus ka tavalisemaid marke. Näiteks 10s ületrükimargi hammastamata puhta erimi alghind oli 800 eurot, oksjonihind 1700 eurot.

Lõigatud Hall sepa (10 marka) margi alghind 400 eurot, oksjonihind 750 eurot.