Ühekorruselise õlletelgi karkass oli Vabaduse väljaku parklas üleval juba eile õhtuks, õllepidu peetakse 19.-24. oktoobrini. Uudisena tuuakse tänavu Sakust tehasest autorongkäiguga õlletelgi avamisele spetsiaalselt pruulitud piduõlu.

Tallinna säästva arengu ja planeerimise ameti (SAPA) liiklusosakonna juhataja kt Mati Songisepa sõnul maksab õlletehas parkimiskorraldaja ESS-ile parkla hõivamise eest 215 000 krooni, linnavalitsus on lubanud telki parklas hoida 26. oktoobrini.

ESS Eesti avalike suhete direktori Indrek Lindsalu ei soovinud parklasulgemise tasu ja aega öelda. “Kui SAPA-st selline summa öeldi, ju see nii siis on. Meie jaoks on tegemist konfidentsiaalse kokkuleppega,” ütles Lindsalu.

1999. aastal, kui Tallinn Vabaduse väljaku parklat välja rentima hakata otsustas, nimetati päevahinnaks 30 000 krooni ehk pea kaks korda suurem summa, kui õlletehaselt seekord küsitud.

Kinnise parkla populaarsus kasvab pidevalt

SAPA andmetel on Vabaduse parkla populaarsus viimasel ajal kasvanud, augustis ja septembris oli juba päevi, mil 145-kohalisse parklasse ühtegi autot ei mahtunud. “Need on tööpäevade pealelõunased ajad,” ütles Songisepp.

Vabaduse väljaku parkla on Tallinna vanalinna kõrval asuv kinnine parkla, kus esimesed kaks tundi parkimist maksavad päeval 12 krooni ja järgmised 24 krooni. Argipäevaõhtuti kella 18-21, laupäeval kella 15-21 ja pühapäeval kella 7-21 on parklatunni hind 6 krooni, mujal tasulisel parkimisalal samas tasuta. Tööpäeviti kella 21-7 maksab parklatund 3 krooni.

Raepressi teatel asuvad lähimad alternatiivsed parkimiskohad Suur-Karja tänaval, Pärnu maanteel, Roosikrantsi tänaval, Estonia puiesteel ja Sakala Keskuse parklas.

Õlletelk meeldib Tallinna linnavalitsusele

Tallinna linnavalitsus otsustas meluüritused Raekoja platsilt Vabaduse väljakule kolida 1998. aasta detsembris, sest lärm häiris liigselt vanalinna elu.

Tallinna ettevõtlusamet on Saku õlletelgiga vanalinna lähistel päri. “Saku õlletelk on korrektselt püsti pandud ja seal on ka kultuuriprogramm. Mujal maailmas on ikka õllefestivale, mis puudutab parkla sulgemist, siis selle otsustas ikka SAPA,” ütles ettevõtlusameti juhataja Kairi Teniste.

SAPA liiklusosakonna juhataja kt Mati Songisepa sõnul on Saku õlletehase üritusel linnavalitsuse heakskiit. Eile telgi püstitamise ajal olid lõunal kõik aga ümbruskonna parkimiskohad autodest tulvil, Vabaduse väljaku keskel asuvasse kolmnurka oli sõiduki jätnud lubatust poole rohkem autojuhte.

Telgis katsuvad õllemängudel rammu ka Tallinna linnavalitsuse esindajad eesotsas volikogu esimees Rein Voogiga, Saku Õlletehase meeskond, eesotsas Cardo Remmeliga ning teised õllesõbrad, teatas õlletehas.

Tehas: Inimesed küsivad peo järgi juba suvel

Saku Õlletehase suhtekorraldusjuhi Kristina Seimanni sõnul on Vabuse väljaku parkla sünnipäevapeo õlletelgi asukohana traditsioon. “Inimesed saadavad juba paar kuud enne maile ja küsivad, kas ikka telk tuleb ja kas ikka tuleb vanalinna,” rääkis Seimann.

Südalinna eeliseks on hea kättesaadavus, õllesõbrade kohaletoimetamiseks ei pea õlletehas käiku panema ühtegi eribussi. “Saku telk on ju kõige esimene Eesti õllefestival - juba seitsmendat aastat ja lihtsalt jääb kõigile teel ette,” naeris Seimann.

Mullu müüdi Saku telgis 15 000 liitrit õlut, ka naised on aasta-aastalt hakanud rohkem õlut jooma.