„Tunnustan rahandusminister Tõnistet mõistlikkuse ja julguse eest aktsiisitõusu peatamise teema eest seista. Kahjuks ei muuda see tänavuse ülijärsu aktsiisitõusu tekitatud halbu mõjusid. Loodame Sakus, et eilne otsus on alles teema avamine ja valitsus tegeleb mõjude analüüsi ning olukorra parandamisega edasi. Tegelik lahendus oleks alkoholiaktsiiside alandamine ja taastamine varasemal tasemel," ütles Härms.

Härms ütleb, et praeguses olukorras suunab juba toimunud suur hinnatõus lahjade alkohoolsete jookide tarbijaid kange alkoholi tarbimisele, samuti suunab see inimesi ostma Eesti-Läti piiril korraga suuri alkoholikoguseid. Kummalgi neist trendidest ei saa kuidagi olla positiivset mõju rahvatervise eesmärkide saavutamisele.

„Juba esimesel poolaastal nägime Lätti suunduva müügi oodatust suuremat kasvu ning teisel poolaastal süveneb piirikaubanduse trend veelgi. Järgmisel aastal kaotab riik alkoholitootjate prognooside kohaselt maksutuludena juba kuni 170 miljonit eurot. Lisaks on järsult vähenemas Soome turistide ostud Eestis ja nende pealt saadavad tulud ja maksud. Juba on näiteid esimestest suletud kauplustest, esimestest töökoha kaotanud inimestest."