Kuigi ettevõte koondama hakkama ei pea, on aktsiisitõus Kasteina sõnul probleem, sest väga kõrge aktsiis on teinud õlle Eesti tarbijale inimeste sissetulekut arvestades üheks Euroopa kõige kallimaks.

„Olen korduvalt varemgi väljendanud seisukohta, et nii mullune kui ka tänavune aktsiisitõus on liiga järsk. Selle tulemusel väheneb järsult nii kodumaine müük kui ka turistide ostud, suureneb piirikaubandus Lätiga ning tervikuna väheneb Eesti konkurentsivõime,“ kinnitas Kastein.

Eesti õlleturg on tema sõnul olnud kahanev viimasel viiel aastal - eelmisel aastal kahanes turg hinnanguliselt 3-4 % ja sarnases suurusjärgus langust prognoosime ka tänavu. „Osaliselt oleme suutnud seda langust tasakaalustada küll ekspordi abil, kuid tervikuna on aktsiisipoliitika siiski seadnud kodumaise joogitööstuse suure surve alla,“ lausus Kastein.

Ta lisas, et aktsiisipoliitika debatis tuleks arvestada nii ettevõtete kui riigi rahanduse seisukohalt tervikpilti. Järsust aktsiisitõusust kaotavad Kasteina kinnitusel nii kodumaine tööstus kui ka kaupmehed, samuti jääb riigil teenimata maksutulu. „Kõrge alkoholiaktsiisi tõttu suunduvad inimesed ostma piiri taha ning sellest võidab Läti majandus,“ lausus ta.