Narva tubaka- ja alkoholikaupmehe Aleksei Malkovi sõnul teenivad töötuks jäänud piiriäärsed elanikud sigarettide veost ja edasimüügist rohkem raha kui uuelt ametlikult töökohalt loota oleks.

"Enamasti ostetakse edasimüügiks. Päeva jooksul ületab piiri 11 000 inimest, see tähendab 11 000 plokki sigarette ja 11 000 liitrit kanget alkoholi. Lisaks salasigaretid ja -alkohol, mida tuuakse üle lubatud normi. Kõige odavamaid hindu arvestades kaotab riik aktsiisimaksudena 2 miljonit krooni päevas," rääkis Malkov olukorrast piirilinnas.

Kaupmees ütles, et tema poes ostetakse sigarette aastatagusega võrreldes poole vähem. Kolme aasta taguse ajaga võrreldes on aga müük vähenenud 90%. Müügi drastilise kukkumise põhjuseks on fakt, et pärast mulluseid tubakaaktsiisi tõuse erinevad sigarettide hinnad siin- ja sealpool piiri kuni kümme korda.

British American Tobacco Estonia juhi Juhan Matti sõnul on Venemaalt alati sigarette toodud, kuid see on viimasel aastal hoogustunud. "Kas salaturu osakaal nüüd 40 protsenti on, ei saa öelda, aga arvan, et üle 20 protsendi on see kindlasti," kommenteeris Matt, lisades, et kõige rohkem on müük kukkunud Ida-Virumaal.