"Oleks olnud äärmiselt vastutustundetu meie poolt jätta hinnatõus küsimata konkurentsiametilt. Kulud on elektri tootmiseks suurenenud rohkem kui tootelt teenitav tulu," sõnas Liive, kes tutvustas täna Eesti Energia poole aasta majandustulemusi.

Eesti Energia puhaskasum oli teises kvartalis 21,2 miljonit eurot, kasvades aastaga 45,3 protsenti. Ettevõtte äritulud olid 206 miljonit eurot ning need kasvasid 21,2 protsenti.

Esimese poolaasta kasum oli 63,6 miljonit eurot, kahanedes aasta varasema sama perioodiga võrreldes 37,4 protsenti. Äritulud kasvasid samas 10,5 protsenti 443 miljonile eurole.

"Eesti Energia on rahvusvaheline energiafirma, samas kohalik ootus on, et Eesti Energia oleks kohalik monopol. Kui kui oleme kohalik monopol ei ole me kuidagi valmis 2013. aasta vabaturuks. Kui valida, kas olla populaarne juulis 2011 või jaanuaris 2013, siis ma valiksin viimase," sõnas Liive.

Energeetikahiid on täna teenimas oma peamised kasumid mitte enam kohaliku tarbija taskust küsitava hinnaga, vaid elektrimüügiga avatud turu tingimustes ning vedelkütuste müügist.

Nimelt teenis Eesti Energia tulemuste kohaselt tervelt 70 protsenti oma kasumist elektri müügiga avatud turgudel, seda peamiselt Eestis, kuid ka Lätis ja Leedus.

2011. aasta esimesel poolel investeeris Eesti Energia 228 miljonit eurot, mis on aasta varasemaga ligi 170 protsendiline hüpe. Raha kulub nii uute elektrijaamade ehitusele Narvas, jaotusvõrgu uuendamisele, Auvere õlitehase ja tuuleparkide rajamise ning projekteerimise kulude katteks.

"Raha selleks leiame nagu iga ettevõte vabalt turult. Dividendide maksmine omanikule muidugi lisab meile survet, kuid saame hakkama. Raha oleks odavam laenata riigil, kuid vaja läheb seda meil," sõnas Liive.

Kommentaariks meedia turmtulele Eesti Energia suunal ütles Liive, et meile heidetakse peamiselt ette, et me ei räägi oma tegevusest. Ma usun, et siin on peamiseks põhjuseks puhkusel olemised ning juuli kuu. Kuna ei olnud midagi huvitavat Eestis sündimas, siis oli Eesti Energia hinnataotlused heaks teemaks," sõnas Liive.