Seoses Venemaa kehtestatud embargoga otsustas Läti piimatoodete tootja Food Union oma toodete hinda Lätis langetada 30 protsenti. Uued hinnad hakkavad kehtima järgmisest nädalast ning sammuga tahetakse suurendada müüki ning toetada kohalikke põllumehi, vahendab Läti Delfi venekeelne portaal.

Sarnaselt Eesti põllumajandusministri Ivari Padari ja Eesti toiduainetööstuse liidu juhi Sirje Potisepa üleskutsetele utsitavad ka Läti tootjad tarbijaid kohalikke tooteid eelistama.

„Kutsume elanikke valima kohalikke Läti piimast tooteid. Selline valik on tähtis kõikidele, mitte ainult meile kui suurimale piimatöötlejale, vaid ka kohalikele põllumeestele ja piimatootjatele,“ kinnitas Riia piimakombinaadi juht Normunds Staņēvičs. Ta lisas, et Leedu kokkuostjad on Läti tootjatega lepinguid üles öelnud, mille tulemusena on tootjad raskustesse sattunud.

Food Unioni tootjate Valmiera piimakombinaadi, Rasa, Lakto, Limbažu piimakombinaadi ja Rasēnsis valmistatud piima, keefiri, rõõsa koore, või, kohupiima, jogurti, aga ka värske juustu hinnad langevad 15-30 protsenti.

Union Food kutsub ka kaubanduskette suurendama kohalike tootjate valikut ning paneb neile südamele, et tööstuste hinnalangus kajastuks ka tarbija jaoks poelettidel. Seda kõike selleks, et kohalikul tarbijal oleks lihtsam langetada otsus kohaliku piimatoote kasuks.

Staņēvičs kinnitas, et aktiivselt tegeletakse ka uute turgude otsimisega.

Leedu Delfi teatel ilmusid eile esimest korda poelettidele venekeelsete pakenditega tooted. Need on kaubad, mis olid mõeldud Venemaa turule, kuid mida impordipiirangute tõttu sinna suunata ei saa.

Eelkõige realiseeritakse juba kohupiima, aga tänasest lisandub ka jogurt, hapukoor ja juust. Käibe turgutamiseks müüakse neid tooteid 10-25-protsendilise hinnaalandusega eesmärgiga need nädala jooksul realiseerida.