Estonian Air jätkab tegutsemist sama nime all ja iseseisva lennufirmana, teatas SAS Group BNSile.

SAS sõlmis ühtlasi lepingu 17 protsendi Estonian Airi aktsiate omaniku Crescoga, mis puudutab SASi osaluse võimalikku suurendamist. Estonian Airi kolmas omanik on Eesti riik 34 protsendiga.

SAS Group omandab ka Tallinnas lennukihooldusega telegeva Maersk Air Maintenance Estonia aktsiaid.

Ostutehingu koguhind on 180 miljonit Rootsi krooni.

Tehing on osa SASi strateegiast tugevdada oma rolli Läänemere piirkonnas. SASil on osalus Läti lennufirmas Air Baltic, lisaks on SAS Soome lennufirmas Air Botnia omanik.

"Estonian Airil on tänu Kopenhaageni ja Stockholmi liinidele olemas väga tugev baas, samuti on ettevõttel head väljavaated edasiseks tegevuse laiendamiseks," märkis SAS.

"Estonian Air on kasumlik ja tugev ning arenev ettevõte strateegiliselt äärmiselt atraktiivses piirkonnas. Lisaks kasvab Eesti lennundusturg tempokalt, kaheksa kuni 10 protsenti aastas," ütles SAS-i tütar- ja siduslennufirmade asepresident Gunnar Reitan.

Estonian Airi aktsiate omandamine SAS-i 2003. aasta majandustulemusi eeldatavalt ei mõjuta, küll aga on oodata positiivset mõju 2004. aastal, märkis SAS. Lisaks ootab SAS 2004. aastal 35 miljoni Rootsi kroonini ulatuvat sünergiaefekti. mis moodustab 0,8 protsenti SAS Grupi kogu netovõlast.

Estonian Air asutati 1991 ja erastati 1996. aastal. Maersk Air omandas siis 49 protsenti aktsiapakist.