SAS Grupp on samuti allkirjastanud lepingu Estonian Airis 17%list osalust omava ASiga Cresco, mis muu seas sätestab võimaluse, et SASi käes olevate Estonian Airi aktsiate arv võib tulevikus suureneda, teatas SAS neljapäeva hilisõhtuses pressiteates.

SAS Group omandab ka 100% Maersk Air Maintenance Estonia ASi, Tallinnas asuva lennukite tehnilise hooldusega tegeleva firma aktsiaid. Tehingu kogumaksumus on 180 miljonit Rootsi krooni ehk hetkekursi järgi 306 miljonit Eesti krooni.

Kõnesolev tehing on osa SAS Grupi strateegiast tugevdada oma rolli Läänemere piirkonnas, teatas ettevõte. Scandinavian Airlines (SAS) avas lennuliikluse Stockholmi ja Tallinna vahel juba 1989. aastal, olles esimene Lääne lennufirma, kes alustas liinilende Eestisse. Selle näiteiks on ka SAS Grupi osalus Läti lennufirmas airBaltic ning ainuomaniku staatus Soome lennufirmas Air Botnia.

“Estonian Air on kasumlik ning tugev ja arenev ettevõte strateegiliselt äärmiselt atraktiivses piirkonnas. Lisaks kasvab Eesti lennundusturg tempokalt, 8-10% aastas,” ütles Gunnar Reitan, SAS Grupi tütar- ja siduslennukompaniide asepresident pressiteates.

Estonian Airi aktsiate omandamine SAS Grupi 2003. aasta majandustulemusi eeldatavalt ei mõjuta, küll aga oodatakse positiivset mõju 2004. aastal. Lisaks oodatakse järgmisel aastal 35 mln Rootsi kroonini ulatuvat sünergiaefekti.

SAS Grupi netovõlg suureneb tehinguga 180 mln Rootsi krooni võrra, mis moodustab 0,8% SAS Grupi kogu netovõlast.

Estonian Air asutati 1991 ja erastati 1996. aastal. Maersk Air omandas siis 49% aktsiapakist. Estonian Air´i teised omanikud on Eesti riik 34% ja investeerimispank Cresco 17%ga.

Seoses erastamisega ettevõte restruktureeriti ja lõpetati lennukipargi uuendamine Boeing 737-500 ja Fokker 50 tüüpi lennukitega.

Estonian Air teenindab regulaarlennuliine Tallinna ning Kopenhaageni, Stockholmi, Oslo, Moskva, Kiievi, Vilniuse, Frankfurdi, Hamburgi, Berliini, Londoni ja Pariisi vahel. Oluline osa lennuliiklusest toimub Tallinna, Kopenhaageni ja Stockholmi vahel.

Estonian Airil on 311 töötajat. Viimased kaks aastat on firma lõpetanud puhaskasumiga, mis oli 2001. aastal 14 miljonit ja 2002. aastal 39 miljonit krooni.

Estonian Air jätkab tegutsemist sama nime all ja iseseisva lennufirmana.