Ta plaanib luua investeerimisfondi PIF, kus lõpuks on enam kui 2 triljonit dollarit. Sinna plaanitakse saada raha ka naftakompanii Aramco emafirma aktsiate müügist. Selle aktsiate avalik pakkumine võib juhtuda juba tänavu. Riik plaanib müüa vähem kui 5% aktsiatest.

„20 aasta pärast ei sõltu majandus ega riik enam peamiselt naftast,“ ütles ta.

30-aastane kuningas Salmani poeg plaanib viia maailma suurima naftaeksportöörist riigi majanduse uude asjastusse. Muutuste kiirus võib šokeerida konservatiivset ühiskonda, kes on aastakümnete jooksul harjunud riigi abirahadega.

Algselt plaaniti Aramco müüki 2018. aastal või aasta varem, ütles prints. Fond hakkab majanduses mängima põhirolli investeerides nii kodumaal kui välismaale. See on piisavalt suur, et osta ära 4 maailma suurimat börsil olevat ettevõtet – Apple'it, Google emafirmat Alphapeti, Microsofti ja Berkshire Hathaway'd.

Praeguselt 5 protsendilt plaanib fond suurendada välisinvesteeringute osakaalu 2020. aastaks 50 protsendile, ütles fondijuht Yasir Alrumayyan.

Majanduse strukturaalse muutmise plaan järgneb läinud aastasele kulutuste kärpimisele, et mitte lasta eelarvepuudujäägil paisuda üle 15% majanduse kogutoodangust. Detsembris tõstis riik nafta ja elektri hinda ning lubas lõpetada nafta hinna kukkumise järel eelarvest raiskamise.

Rahvusliku muutumise plaan peaks avaldatama kuu aja jooksul, kus näidatakse ka kuidas suurendatakse naftast sõltumatut tulu lõivude ja käibemaksu vormis.

„Me töötame kulutuste efekiivsuse nimel,“ ütles ta.

Saudi fondil on juba osalused mitmetes ettevõtetes sealhulgas maailma suuruselt teises keemiatööstuses Saudi Basic Industries ja riigi suurimas pangas National Commercial Bankis. Praegu hindab fond kahte välisinvesteeringut, kuid prints ei saa neid nimetada. Ta loodab, et nendest vähemalt üks ostetakse.

Mullu juulis ostis PIF 38% osaluse Lõuna-Korea Posco Engineering & Constructionis 1,1 miljardi dollari eest. Samal kuul sõlmiti 10 miljardi dollariline kokkuleppe investeerimaks Venemaale läbi Russian Direct Investment Fundi.

„Kahtlematta muutub see maailma suurimaks fondiks,“ ütles prints. „See võib juhtuda juba Aramco börsile minnes.“